FED’in FAİZ ARTIRMASI KESİNLEŞTİ

FED’in Mart ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı çok yüksek. 31 Ocak 2018 tarihteki toplantıya Yellen son kez başkanlık etti. Fed fonlama oranı yüzde 1.25-1.50 seviyesinde sabit kaldı. Beklentiler faiz artırımına gidilmeyeceği yönündeydi. Bu toplantıda şu hususlara dikkat çekildi:

* Enflasyon beklentilerinin 2018 yılında yükseleceği ve orta vadede yaklaşık yüzde 2’de denge bulacağı tahmin ediliyor.

* İstihdam piyasasının güçlendiği belirtildi.

* Ekonomik faaliyetin güçlü bir şekilde arttığı ve işsizliğin düşük olduğu vurgulandı. İstihdam, harcamalar ve yatırımın güçlü seyrettiği dile getirildi.

* Yellen “ anlaşılmaz şekilde düşük kalan” enflasyona vurgu yaptı.

Bu açıklamalardan sonra ABD’de 10 yıllıkların faizi “Fed” ardından 4 yıldır ilk kez yüzde 2.75’e tırmandı.

ABD’NİN GÜNLÜK HAM PETROL ÜRETİMİ ARTTI

Ham petrol üretiminde Rusya birinci sırada. Suudi Arabistan günlük 9.92 milyon varil ile ikinci sırada. Üçüncü sırada olan ABD günlük 9.92 milyon varile Suudi Arabistan’a yetişti. ABD’nin ham petrol üretiminin 2019’da günlük ortalama 10.8 milyon varile yükselerek rekor kırması, Kasım 2019’da da günlük ortalama 11 milyon varilin üzerine çıkarak Rusya’yı geçmesi bekleniyor. ABD, küresel petrol tüketiminde zirvede Suudi Arabistan ise dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda. Bu rakamlara bakıp da petrol=kan deme...

DOLAR NEREYE GİDER?

Dolar yüksek tansiyon gibi.Yüksek düzeylerde dalgalanıyor. Aşağıdaki saydığımız etkenler doların 2018’de yukarıya doğru gideceğini gösteriyor.

* Fed Mart ayında faizleri artıracak

* Suriye’nin Kuzeyinde tam anlamıyla bir savaş var.Bu savaşın nereye varacağı bilinmiyor. Aslında perde arkasında Türkiye ABD ile savaşıyor.

* Bütçe açığı baskı yapıyor. Zamlar bir biri ardına geliyor. Hayat oldukça pahalandı. Enflasyon canavarı durmuyor.

* Petrol fiyatları artış trendinde

* Cari açığımız tehlike sınırında

* Dış borçlar ve döviz ihtiyacı ekonomimizi sıkmaya devam ediyor

* Reel sektörün likidite sorunu var. Yeni taze kaynaklara ihtiyacı çok fazla.

ÜLKE NEREYE GİDİYOR?

Ülkemiz kötü yönetiliyor. Günden güne değişen düşüncelerle toplum etkilenmeye çalışılıyor. Seçim iklimine girdik. Siyasetçiler seçim yatırımlarına başladılar bile. Siyaset dili son derece yakışıksız ve insanları bölüyor. Resmen savaşın içindeyiz. Ama birbirimizi yiyoruz. Ekonomimiz hiç de umut vermiyor Çok kaygılıyız ve ülkemizin karanlıklara sürüklenmemesi için dua ediyoruz.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87