FİLMİ GERİ SARINCA…

Sol literatürün önemli isimlerinden Zihni Anadol’un oğlu Kemal Anadol, yılların mücadele ismi…
Gençlik Kolları, Zonguldak Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığı ile başladı aşkı CHP’ye, partisine, sosyal demokrasiye  ömrünü verdi.
Sıkıyönetimlerde yargılandı, siyaset yapması yasaklandı, işkence, zulüm, zindan gördü.
Meclisin en kıdemli vekillerinden biri oldu. 5 dönem seçildi. "Demokrasi-Özgürlük" kavgasından asla yılmadı.
Kapatılan Barış Derneği’nde Başkan Vekilliği’ni üstlendi.
Ereğli ERDEMİR Demir Çelik eyleminde, 1989’de Aliağa Termik Santral karşıtı protestoda saf tuttu önde. Hukukçu kimliğiyle de uzun yıllar çevre düşmanlarıyla savaştı Yol Arkadaşları ile!
Ülke insanı ile Rumların günlük yaşamı dahil; inceleme-araştırmalarla ilgilendi. 
Abdi İpekçi Dostluk Ödülü’nü de kazandı.
Yazınımıza çok sayıda yapıt kazandırdı:
"Kartal Maltepe’den Sağmalcılara İnsan Manzaraları", "12 Eylül Günleri", "Termik Santrallara Hayır", "Karşı Yaka Memleket", "Büyük Ayrılık", ‘"Kasırga"…

***


"Filmi Geriye Sarınca" da Kemal Anadol’un son yapıtı.
"Edebiyatın Cumhurbaşkanı "Doğan Hızlan" teşvik ediyor Usta Politikacı’yı…. 
Yazar anlatıyor:
"1950-1980 yılları,demokrasi için önemli bir dönem. 1950, gerçek demokrasinin başlangıcıdır. 3 askeri darbe var. 2 başarısız darbeye karşın kalkınan bir Türkiye görüyoruz; eğitimiyle, sağlıyla, iktidarıyla, muhalefetiyle ve işleyen parlamentosuyla (…) İleriye gidişten rahatsız olan iç ve dış güçler Türkiye’yi hızla 12 Eylül’e götürdü. Ben, 12 Mart’ta, 12 Eylül’de Türkiye’deki sağ, sol, mezhep, din tartışmalarının ve kavgalarının kendiliğinden olmadığını, birtakım güçlerin planladığını iddia ediyorum!"  
Anadol’a göre; 1950-1980 arası "ayrıntılı"  öğrenilmeli!
1950-1980 arasını detaylarıyla bilmeyenler, bilmediği halde öğrenmeyenler, aralarında tartışıp değerlendirmeyenler; iyi politikacı, iyi gazete yorumcusu ve iyi siyaset yorumcusu olamaz. Çünkü dün, bugün ve yarını birbirine bağlayan tarihtir!..

***


"Film 12 Eylül 1980 günü kesiliyor. 12 Eylül tarihi, tüm ülke için olduğu kadar benim için de bir milattı!" diyen Kemal Anadol, filmin sonrasına bakmayı değil, filmi geriye sarmayı tercih ediyor… 
DEÜ Tarih Bölümü’nden Prof.Dr. Hakkı Uyar da; yazarın filmin eksenine CHP'yi oturttuğunu, partinin çok tartışılan 80 öncesi dönemine ait önemli anılar ve olayları paylaştığını aktarıyor kitabını eleştirisinde.
"Filmi Geriye Sarınca", 1980 öncesine merak duyanlar , bir dönemi anlamak için  de müthiş bir kaynak… 
Gazeteci Ümit Yaldız, "Yaşadığı yılların hiçbir santimetre karesini unutmadan, rakipleri dahil kimsenin adını soyadını, mesleğini atlamadan detaylarıyla kaleme alınmış inanılmaz bir hafıza karşısında şapka çıkarmak gerekiyor" yazmış.
Çok doğru saptama.
İyi ki filmi geriye sarmışsınız Sayın Kemal Anadol!..




https://twitter.com/Atikopruluoglu
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87