FİNANS KURUMLARINA OLAN BORÇLAR YAPILANDIRILABİLECEK

15 Ağustos 2018 tarihli Resmî Gazetede "Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik" yayımlandı. Bu yönetmeliğe göre, Türkiye'de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdindeki kredi borçlarına ilişkin kolaylıklar getirildi.

BORÇLARIN YAPILANDIRMA ŞARTI

Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların, mali durumlarının ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması için finansal borcu olanların bunu vadelerinde ödeme olanaklarının olması, yani borcun yapılandırılması halinde borçlunun zamanında ödeme yapacağının tespit edilmesişarttır.

Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların mali durumunun tespiti, BDDK'nın uygun gördüğü çerçeve anlaşmasında yazılan kuruluş tarafından yapılacaktır.

ÇERÇEVE ANLAŞMALARI

Borçları yapılandırılacak borçlu için bir anlaşma yapılacaktır. Bu anlaşmalarla aşağıdaki tedbirler alınabilecektir:

- Söz konusu kredi borçlarının vadelerini uzatmak.

- Borçluların kredilerini yenilemek.

- Borçlulara ilave kredi vermek.

- Anapara, faiz, temerrüt faizi ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan diğer her türlü alacağı indirmek veya bunlardan vazgeçmek.

- Anapara, faiz veya kâr payı alacaklarını; kısmen veya tamamen iştirake çevirmek, aynî, nakdî ya da tahsil şartına bağlı bir bedel karşılığı devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kişilere ait aynî değerler karşılığında kısmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dışına çıkarmak.

- Diğer bankalarla ve alacaklılarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak.

Çerçeve Anlaşmaları Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanır ve alacaklı kuruluşların yetkili temsilcilerince kabul edilerek imzalanır.

Çerçeve Anlaşmaları, BDDK tarafından onaylanmalarını müteakiben geçerlilik kazanır. Çerçeve Anlaşmalarında yapılacak değişiklikler için Kuruldan izin alınması şarttır.

YAPILANDIRMA SÖZLEŞMELERİ

Çerçeve Anlaşmaları, her bir borçlu ile alacaklı kuruluşlar arasında imzalanacak sözleşmeler ile uygulamaya konulur. Sözleşmelerin geçerli olabilmesi için, Çerçeve Anlaşmasının Kurulca onaylanmasını takiben iki yıl içinde imzalanmış olmaları şarttır.

BORÇLU OLANLAR NE YAPMALI?

Bankalara ve diğer finans kurumlarına borçlu olanlar kısa vadeli borçlarını ödeyemiyorlarsa bunu konsolide etmek üzere finans kurumuna bu yönetmelik hükümlerinden yararlanmak için başvurur.

Banka ve diğer finans kurumları bu Yönetmelik çerçevesinde gerekli işlemleri yapar.

Daha sonra borçlu ile yapılandırma sözleşmesini düzenler.

YAPILANDIRMADAN KİM YARARLANIR?

Bu Yönetmelik kapsamından yararlanacak borçluların özellikle inşaat sektöründe borca batık durumda olan inşaat firmalarının olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Küçük borçlar için bundan yararlanmak zor gözüküyor. Örneğin bir faktöringe 100 bin lira borcu olan ve icra takibine uğramış bir firmanın bundan yararlanıncaya kadar borç icra yoluyla zaten tahsil edilmiş olur.

Küçük bir İstanbul Yaklaşımı kabul edebileceğimiz bu yapılandırma olanağının pozitif ayrımcılık uygulamasına de elverişli durum yaratacağı da ayrı bir gerçek.

ASLINDA TOP BANKALARDA

Bankalar ve finans kurumları alacaklı oldukları kişi ve firmaları yok etmek anlayışı ile değil, yaşatmak ve tekrar borcunu ödeyebilir duruma getirmek anlayışı ile hareket etmeleri de ciddi bir çözümdür. Ama bankalar ve diğer finans kurumlarının çok dış borçları oldukları için kendilerini katı davranmak zorunda kabul ediyorlar.

Son söz: Reel sektör ciddi nakit darlığında. Yeniden KGF destekli kredileri bekliyor...

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87