G20 ZİRVESİ SONUÇLARI

G20 zirvesi Cumhurbaşkanı’nın fiilen başkanlığı ilan etmesi ve dünyanın nelere gebe olduğunu göstermesi bakımından önemli bir zirve oldu diyebiliriz.


G20’Yİ TANIYALIM

G20 üyeleri ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye. Grubun 20’nci üyesi Avrupa Birliği.
Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar da şöyle: Uluslararası para Fonu (IMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

NASIL ÇALIŞIYOR?

Birçok uluslararası örgütün tersine devamlı bir personeli yok. Genel Sekreterliği de. Başkanlık rotasyon usulü ile yapılıyor. Bir önceki, bir sonraki ve hali hazırdaki başkanlık, zirve toplantısının konularına, konuşmacılarına karar veriyor.
G20’nin ilişkili grupları da var: Düşünce kuruluşlarının toplandığı T20, Emek gruplarının toplandığı L20, Gençlik örgütlerinin toplandığı Y20 gibi. Türkiye, 2015’teki dönem başkanlığı sırasında kadın hakları örgütlerinin toplandığı W20’yi de kurdu.

NE ZAMAN, NASIL KURULDU?

1999’da Asya ekonomik krizi çıkınca ABD ve Kanada Maliye Bakanları krizle baş edebilmek için bir grup kurmaya karar verdiler. Bu amaçla, 20 ülkeyi G20’yi oluşturmak için davet ettiler. Bu davette uluslararası finans için önemli bir ülke olmak, jeo-stratejik konum, nüfus, kendi bölgesindeki önemi gibi faktörleri gözettiler. 2008’e kadar G20 Merkez Bankası Başkanları ile Maliye Bakanlarının buluşma platformu oldu ama bu tarihten sonra liderler düzeyinde de buluşmaya başladı.


NEDEN ÖNEMLİ?

G20 ülkeleri dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yüzde 85’ine, küresel ticaretin yüzde 75’ne sahipler. Dünya nüfusunun da üçte ikisi G20’de yaşıyor.


G20 ÜLKE SIRALAMASI



SONUÇ BİLDİRGESİ

G20 sonuç bildirgesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Bizim yıllardan beri dile getirdiğimiz sorunları dile getirdi. Bakın küresel ve ulusal ekonomik sorunlarımız neler:

1-Emtia fiyatlarında özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş.
2-Gelişmekte olan ülkelerde yani bizim gibi ülkelerde, sermaye hareketlerindeki yavaşlama.Yani artık eskisi gibi para gelmemesi.
3-Küresel ticarette yavaşlama ve bunun ekonomik büyümelere olumsuz etkisi.
4-Döviz kurlarında görülen sert hareketler ve bunun finans piyasalarında yarattığı dalgalanma
5-Devam eden jeopolitik riskler

Hedefleri de şöyle açıkladı: 

1-”Gençlerde işsizlik oranı oldukça yüksek. Hedef bu oranı 2025 yılında yani 10 yıl sonra yüzde 25’e indirmek. Yani 10 kişiden 2.5 kişiye düşürmek.”
2-Kültür ve medeniyet değerleri adalet üzerine bina eden ülke olarak kapsayıcılık ilkesini bu doğrultuda ısrarla savunacağız”


ZİRVEYE DAMGA VURANLAR

Bu zirveye damgasını vuran olayları da şöyle sıralayabiliriz:

1-Ali Koç’un kapitalizmin ortadan kaldırılması gerektiği konusundaki çıkışı
2-Cumhurbaşkanını ağırlığını koyması
3-Obama’nın sakız çiğnemesi
4-ABD’nin rest çekmesi ile Çin ile füze ihalesinin iptal edilmesi
5-Putin’in arabaya binerken ceketini çıkarması ve IŞİD ile ilgili mesajı

Bütün bunlara karşın teke kelime ile G20 zirvesindeki fotoğraf dünyanın çok önemli olaylara gebe olduğunu ve kapitalizmin vahşi yüzüne daha çok tahammül etmemiz gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87