GICIR GICIR BİR YCHP!..

Yani en yeni, pek yeni anlamında söylüyorum... Cumhuriyet Halk Partisi, son kurultayında, üzerinde “eski” ne varsa şööle fırlatıp attı ve en yeni esvaplarıyla görücüye çıktı diyebiliriz!..


Önce işin teknik kısımlarını anlatayım; Kemal Kılıçdaroğlu, bu kurultayla birlikte, CHP tarihinin, İsmet İnönü’den sonra en güçlü genel başkanı oldu. Örneğin, MYK’yı istediği gibi seçme, daraltma, genişletme hakkına sahip oldu.. Bir erken seçim durumunda önseçim tarih oldu, merkez yoklaması geldi. Buna karşılık 52 kişilik Parti Meclisi listesi delik deşik oldu. Yirmiyi aşkın muhalif isim Meclis’e girdi...


-Ancak, en gıcırından YCHP olmasının nedenleri bunlar değil!..


Bunlar tabii ki uygulamada avantaj ve dezavantaj olarak işlev görecektir, ancak asıl önemli olan 21 maddelik “Bildirge” idi... Sevgili arkadaşım Bedri Baykam’ın ODATV’deki yazısında gayet esprili bir şekilde anlattığı üzere sonuç bildirgesi şöyle okundu:


“Cumartesi günü Divan’da okunduğu iddia edilen ama orada olmama rağmen farkına varmadığım ve insanların yüzde 90’ının duymadığı, duysa da ne olduğunu anlamadığı bir Sonuç Bildirgesi var... Saatte 190 Km. Hızla ve mekanik bir sesle okunarak meğer o salonda Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kimyası değiştirilmiş, İmralı ayarına getirilmiş!.. Anayasanın dokunulmaz ilk 4 maddesi, o dev salonda bulunan CHP delegeleri, üyeleri farkına varmadan, ruhları duymadan, yenilmiş, yutulmuş, süpürülmüş!..”


-İşte niçin “EN YCHP” sorusunun kısa yanıtı böyle!..

 


Kuruluş İlkelerini depoya kaldıran parti!..

 


Şimdi, CHP’yi “gıcır” hale dönüştüren, CHP’li tabanın dinlerken bile ruhunun bile duymadığı, anlamadığı  bildirgeye şöyle detaylı şekilde bakalım:


-Bildirgede şöyle deniyor: “Kürt sorunu eşit yurttaşlık temelinde milletin temsil edildiği TBMM zemininde toplumsal uzlaşma ve ortak akıl ekseninde çözülmelidir...


İlk bakışta fena halde demokratik gibi duran bir madde!.. Ancak okuduğumda, “yahu ben bunu daha önce neredeyse aynı sözcüklerle bi yerlerde duymuştum” hissine kapıldım. Çok aramama gerek kalmadı, buldum; Daha önce defalarca, İmralı, Kandil ve AKP ileri gelenleri tarafından sakız yapılmış “eşit yurttaşlık” teranesinin tıpkısının aynısıydı. Bu maddenin kabulü demek, Türk milletinin topyekun vatandaşlık tanımının dışına sürülmesi, etnik grupların anayasada yer alması sonucunu doğurması demekti!.. Daha da kısa yoldan, PKK’nın, Öcalan’ın  “Federasyon” isteminin kabulüydü... YCHP’nin ilk “daha gıcır” hali buradan sırıtıyordu!..


-Bildirgedeki ikinci “gıcır” madde şöyle: “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı üzerindeki şerhler kaldırılmalıdır.” Güzel ama YCHP’li arkadaşlar geç kaldı; PKK’nın şehir yapılanması Demokratik Toplum Kongresi DTK, 26-27 Aralık 2015’te zaten “Kürdistan’da Özerklik” ilanı yapmıştı!.. Zaten İmralı’daki mahkum da bu isteği çook önceden, görüşmeler esnasında muhatabı olan AKP’ye iletmiş, el bile sıkışılmıştı!.. Haa, arkadaşlar, “olsun biz de istiyoruz işte” diyorlarsa, mesele yok!..


-Bildirgede bir de “yaşam tarzlarına güvence” adı altında bir madde var. Bakın, “inanç özgürlüğü” değil yaşam tarzı diyor muhterem CHP yönetimi... Bu arkadaşlara bir türlü anlatamadık; “istediğiniz kadar muhafazakarlığı, gericiliği, dinciliği oynayın, aslını yüceltmekten başka bir işe yaramaz. Sizin olmanız gereken gerçekten demokrat, bağımsızlıkçı ve özgürlükçü olmanızdır. Partiye, kurucunuz Büyük Devrimciye küfür edenleri almakla yürümez bu işler. Attığınız bu adım laikliğin ölüm fermanıdır!..”Üstelik YCHP bu konuda da nal topluyor; bu formül AKP ile cemaatlerin oldum olası dayattığı formüldür ve hali hazırda hayata geçmiştir bile!..

                                        


Yeni anayasada anlaşmadık ne kaldı?!.

 


Söylerken dahi içim cız ediyor:


-Bu bildirgeyle CHP “en yeni yolunda” yürümeye ne kadar azimli olduğunu göstermiştir!..


Bu bildirge, YCHP’yi değil ama AKP’yi, istediği kadar iktidarda tutup rejimi dilediğince değiştirmeye yeteceği gibi, PKK/HDP ve ardındaki güçlerin istediği “Büyük Kürdistan Projesinin” kapısını açacak altın anahtar niteliğindedir!..


Biliyorsunuz, CHP yeni anayasa için AKP ile masaya oturacağını açıkladı. Yukarıda saydığım maddeleri kabul ettikten sonra, o masada tartışılacak ne kaldı söyler misiniz lütfen?. Biliyorum, hemen “Başkanlık” diyecekler... Arkadaşlar, bu maddelerin içinde yer aldığı bir anayasa, Saraydaki şahsın istediği Başkanlığı ona “altın tepsi” içinde sunar, farkında değil misiniz?..


Son olarak; bu bildirgeyle YCHP, yıllardır şurasından, burasından kemirdiği kurucu ilkelerini, toptan depoya kaldırdığını ilan etmiş bulunuyor. CHP’nin ilerici, yurtsever tabanı yakın bir zaman içinde bu tezgahı ayarlayanların “majestelerinin muhalefeti” olduğunu ve taa en başından söylendiği gibi olan bitenin bir “dizayn” meselesi olduğunu, “gıcır gıcır Yeni CHP’nin”, kendi CHP’siyle uzaktan yakından alakası olmadığını anlayacaktır.


-Umarım iş işten geçmeden anlasınlar!..


https://twitter.com/umit_zileli

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87