Gündem:
2008'de MOSSAD BAŞKANI'ndan İSMAİL HAKKI PEKİN'e TELKİN
2008'de MOSSAD BAŞKANI'ndan İSMAİL HAKKI PEKİN'e TELKİN

MOSSAD Başkanı'nın Barzani notu

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası AKP’nin Barzani yönetimi ile ilişkiyi öne çıkarması dikkat çekti. Kriz bahanesiyle İsrail’in uzun süredir planladığı Türkiye’yi petrol ve doğalgazda Barzani bölgesine bağlama planı devrede. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin şu anda uygulanan planı, 2008 yılında MOSSAD Başkan Meir Dagan’un kendisine anlattığını söyledi.

‘TÜRKİYE HİMAYESİNDE KÜRDİSTAN’

Körfez Savaşı sonrasında Irak’ın kuzeyinde oluşturulan uçuşa yasak bölgede ABD ve İsrail eliyle adım adım “2. İsrail devleti” oluşturuldu. 

Bu süreçte Barzani’nin danışmanları arasında kesintisiz olarak CIA ve MOSSAD’dan temsilciler yer aldı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Taft tarafından oluşturulan ve “Türkiye himayesinde Kürdistan” şeklinde ifade edilen proje Türkiye’ye dayatıldı. Turgut Özal çok istemesine rağmen proje başarılamadı. Daha sonra iktidara gelen Demirel ve İnönü hükümetleri de projeye sıcak bakmadı. AKP’nin iktidara gelmesi ve Irak’ın işgaliyle birlikte proje yeniden ısıtıldı.

MOSSAD’IN GÖNDERDİĞİ ‘TSK’ NOTU

Projenin arkasında ABD ve İsrail var. Özellikle İsrail bu konuda ısrarlı. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, İsrail’in Türkiye’yi petrol ve doğalgazla Barzani yönetimine bağlamak için yoğun çaba gösterdiğini kaydederek görevde olduğu dönemde İsrail’de MOSSAD Başkanı ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı: “2008 yılında görevli olarak İsrail’e gittim. MOSSAD binasında MOSSAD Başkanı Meir Dagan’la görüşme yaptık. Yaklaşık 2 saat sürdü. Dagan benden ısrarla Barzani ile irtibata geçmemizi istedi. ‘TSK niye Barzani ile ilişkiye geçmiyor. Komutanlara söyle, Barzani ile muhatap olsunlar. Barzani ile ilişkiye geçerseniz bölgeden petrol ve doğalgazı uygun fiyata alırsınız. Kazançlı çıkarsınız’ dedi. TSK’nın Barzani yönetimi ile ilişkiye geçmesi için çok ısrar etti. Hatta daha da ileri gitti. O görüşmeden sonra diğer temaslarımı da sürdürdüm. İşler bitti Türkiye’ye dönüş için havaalanında beklerken MOSSAD Başkanının bir adamı geldi. Elinde bir not vardı. MOSSAD Başkanı Dagan göndermişti. Notta yine TSK’nın Barzani’yi muhatap alması isteniyordu.”

‘İSRAİL’E BAĞLANMAK İSTENİYOR’ 

Şu anda bölgede yaşananların MOSSAD Başkanı’nın 2008 yılında kendisine söyledikleriyle aynı olduğunu vurgulayan Pekin, “Şimdi Barzani bölgesinden petrol alınacağı konuşuluyor. Hemen boru hattı döşeneceği konuşuluyor. Türkiye petrol ve doğalgazla Barzani bölgesine bağlanmaya çalışılıyor. İsrail ve ABD başından beri bunu istiyor. MOSSAD Başkanı’nın 2008’de bana söyledikleri hayata geçirilmeye çalışılıyor. Petrol ve doğalgazla Türkiye, Barzani bölgesine bağlanırsa arkasından bölgenin güvenliği de gelecek. Planlanan “Büyük Kürdistan’ın finansmanı da sağlanmış olacak” diye konuştu.

‘RUSYA KRİZİ BAHANE EDİLİYOR’

Aydınlık’a açıklama yapan bir emekli diplomat da Irak’ta yaşananlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarını çiğneyerek Irak’a asker gönderdiğini belirten emekli büyükelçi, “Türkiye Kürt devletini tanıdı mı? Irak’ı temsil eden Bağdat’taki yönetimdir. Oradan izin almadan ‘Barzani ile anlaştık’ diyerek asker göndermek ileride başımıza iş açar. Yarın biri aynı yolla Türk egemenlik sahasını ihlal edebilir. Rusya krizi bahane edilerek merkezi Irak Hükümeti’nin itirazlarına kulak tıkayarak Barzani ile petrol ve doğalgaz ticareti yapmak da bir başka yanlıştır” dedi.

PETROL TİCARETİNDE KİM ORTAK?

Barzani yönetimi ile yürütülen petrol ve doğalgaz ticaretinde bir başka soru da bu işlerin kiminle yapılacağı... Daha önce kamuda petrol sektöründe çalışmış, Irak’la petrol ilişkilerinde görev almış bir uzman, Barzani yönetimi ile yapılan petrol ticaretinde bir başka noktaya dikkat çekti. Barzani ile petrol ticareti için yasa dışı işlerin yapıldığı ülkelerde off-shore şirketler kurulduğunu vurgulayan uzman şunları söyledi: 

“Rusya krizi ve doğalgazda yaşanabilecek sıkıntılar öne sürülerek harekete geçenler var. Rusya gazı kesmeyeceğini açıkladı. Zaten gazı kesmesi de kendi açısından aptalca. Ama bu krizi fırsata çevirmek ve oluşacak tepkileri bertaraf edecek bir taktik izleniyor. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani sık sık Türkiye’ye geliyor. Bazı ziyaretlerinden Dışişleri Bakanlığı’nın bile haberi olmuyor. Ama Türkiye’de doğrudan üst makamlarla buluşuyor. Şimdi Bağdat yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Barzani yönetimi ile petrol işi pişiriliyor. Olayda rol üstlenen off-shore şirketlerin asıl ortaklarını bürokratlar da biliyor, bölgede iş yapan işadamları da... Türkiye’nin bölünmesi, uluslararası hukuk umurlarında bile değil. Rusya krizini büyütme çabasının arkasında da bu petrol ve doğalgaz işi var. Bu arada, Musul’a asker gönderme işinin zamanlaması da dikkat çekici.”


Aydınlık Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

FED FAİZİ KARARINI AÇIKLADI
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Haberi Oku