Gündem:
BİDAN'dan YEŞİL IŞIK

BİDAN'dan YEŞİL IŞIK

İsrail’in Gazze’deki El Ehli Arap Hastanesi’ni vurmasının hemen ardından gerçekleşen ziyaretinde ABD liderini Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog karşıladı. Biden’ın Hamas ile çatışma öncesi dönemde arasına mesafe koymaya çalıştığı Netanyahu ile samimi kucaklaşması dikkat çekti. “İsrail halkının, ABD’nin yanlarında durduğunu bilmesini istediğim için şahsen geldim” ifadelerini kullanan Biden, “halkını savunmak için verdiği mücadelede” İsrail’in arkasında olduğunu belirtti.

İSRAİL’İN TEZLERİNİ SAVUNDU

Netanyahu ile görüşmesinin ilk dakikalarında hastaneye yapılan saldırıyla ilgili konuşan Biden, İsrail’in söylemini benimseyerek saldırıdan Hamas’ı sorumlu tuttu. ABD Başkanı, “Gazze’deki hastanede meydana gelen patlama beni derinden üzdü ve öfkelendirdi. Gördüğüm kadarıyla bu patlama diğer ekip tarafından gerçekleştirilmiş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. ABD lideri, “Dışarıda bundan emin olmayan pek çok insan var, bu yüzden pek çok şeyin üstesinden gelmeliyiz” dedi.

‘DÜNYA BİZİ İZLİYOR’

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıda 31 Amerikan vatandaşının öldüğünü açıklayan Biden, “Hamas’ın caniliği, IŞİD’i bile biraz daha makul gösterdi” ifadelerini kullandı. Netanyahu ile beraber İsrail savaş kabinesinin üyeleriyle de görüşen ABD lideri, “Dünya şu anda bizi izliyor” diyerek “sivillerin daha fazla trajedi yaşamasını önlemek için birlikte çalışmaya devam edeceklerini” belirtti. Netanyahu ise “İsrail’in sivil kayıplarını en aza indirmeye çalıştığını” öne sürdü.

İNSANİ YARDIMA YEŞİL IŞIK

ABD liderinin, İsrail’in ardından Ürdün’e geçerek burada Mısır, Ürdün ve Filistin liderleriyle bir “dörtlü zirve” gerçekleştirmesi planlanmıştı. Ancak hastane saldırısının ardından Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, zirvenin iptal edildiğini açıkladı. Öte yandan İsrail, ABD’nin talebi üzerine Mısır üzerinden Gazze’nin güneyine insani yardıma izin vereceğini açıkladı. Biden da Washington’a dönüşünden önce ilk etapta 20 kamyonun Refah Kapısı’ndan geçişi konusunda Mısır ile anlaşıldığını duyurdu.

İSRAİL, BİDEN İÇİN SALDIRILARA ARA VERDİ

İsrail medyası, orduya “ABD lideri Biden’ın ziyareti süresince Gazze’deki Hamas hedeflerini vurmaya ara ver” talimatı verildiğini yazdı. Buna göre Netanyahu yönetimi, İsrail ordusuna “Hamas tarafından atılan roketleri engellemeye devam etmesini ancak Biden’ın ziyareti bitene kadar Gazze Şeridi’ni vurmamasını” emretti. Öte yandan ordunun Refah ve Cebaliye bölgelerine “sınırlı” saldırılarını sürdürdüğü kaydedildi. 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 3 bin 478 Filistinli hayatını kaybetti, 12 bin kişi de yaralandı.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku