Gündem:
BOĞAZLARIMIZDAN SAVAŞ GEMİLERİ GEÇEBİLİR Mİ?
BOĞAZLARIMIZDAN SAVAŞ GEMİLERİ GEÇEBİLİR Mİ?

Ukrayna krizinin boyutları giderek büyürken, soruna ABD, BM ve NATO’nun da müdahil olmasıyla, Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçiş rejimini, boğazlar bölgesinin güvenliğini düzenleyen Montrö Sözleşmesi yeniden gündeme geldi.

Krizin sıcak bir çatışmaya doğru evrilmesi, ABD’nin NATO’nun Karadeniz’e donanma göndermek istemesi durumunda, AKP çok ciddi bir açmazda kalacak. Çünkü, Montrö Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyıdaş devletler dışındaki ülkelerin Karadeniz’de gemi bulundurmasını hem nitelik hem de nicelik açısından önemli ölçüde sınırlandırıyor.

Montrö kısıtlamaları çerçevesinde, ABD’nin müstakil olarak Kırım’daki gelişmelere savaş gemisi gönderip müdahale etme şansı bulunmuyor. AKP, Montrö Sözleşmesi’ni tam olarak uygularsa, ABD ile karşı karşıya gelecek, Montrö Sözleşmesi’nin delinmesine göz yumarsa, Rusya ile ciddi bir krizi de göze almış olacak.

Davutoğlu NATO ve ABD ile Ortak Hareket İşareti Verdi

Ukrayna’da patlak veren kriz, Türkiye’nin de soruna doğrudan müdahil olmasına yol açabilecek gelişmelere zemin hazırlayacak gibi görünüyor. Krizin, Rusya ile NATO/ABD arasında bir sıcak çatışmaya veya silahlı kuvvetler üzerinden bir gövde gösterisi yapmaya evrilmesi durumunda, AKP hükümeti ciddi bir açmazda kalacak. Çünkü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ilk aşamada ortaya koyduğu diplomatik pozisyon Türkiye’nin NATO ve ABD ile birlikte hareket edeceğini gösterdi.

ABD ve NATO, Karadeniz üzerinden Kırım’daki Rus varlığına müdahale etmek gibi bir yaklaşım içine girerse, bu kez 20 Temmuz 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi’yle belirlenmiş olan sınırlamalar gündeme gelecek. Çünkü, Montrö Sözleşmesi’ne göre Karadeniz’e kıyıdaş olmayan devletlerin uçak gemileri, denizaltıları ve belirli bir boyutu aşan büyük su üstü savaş gemileri boğazlardan geçemiyor.

İşte Geçişe Engel Koşullar

-Sözleşmeye göre bu devletlerin geri kalan küçük savaş gemileri ile yardımcı gemileri Karadeniz’de en fazla 21 gün kalabiliyor.

-Yine Sözleşmeye göre Karadeniz’de, kıyıdaş olmayan devletlerin bulundurabileceği toplam savaş gemisi 45 bin tonu aşamıyor.

-Kıyıdaş olmayan bir ülkenin Karadeniz’de tek başına bulundurabileceği askeri gemilerin toplam ağırlığı 30 bin tonla sınırlandırılırken, Türk Boğazlarından aynı anda geçiş yapan yabancı bayraklı askeri gemilerin toplam tonajının 15 bin tonu aşmaması gerekiyor.

-Kıyıdaş olmayan ülkelerin askeri gemileri Karadeniz’de en fazla 21 gün süreyle kalabiliyor. Türk Boğazlarından geçmesi öngörülen yabancı bayraklı askeri gemiler için Türkiye’ye bildirimde bulunulması da gerekiyor. Montrö Sözleşmesi uyarınca Karadeniz’e kıyıdaş olan ülkeler için bu süre 8 gün, kıyıdaş olmayan ülkeler için ise 15 gün olarak uygulanıyor.

Ya Montrö’yü Çiğnerlerse?

Montrö Sözleşmesi’nde yer alan bu koşullar, ABD’nin, müstakil olarak Kırım’a müdahale etmesi şansını ortadan kaldırıyor. Bu durumda, ABD’nin NATO üzerinden Kırım’a müdahalede bulunması gibi bir seçenek ortaya çıkıyor. Halen, Montrö Sözleşmesi’ndeki sınırlamalara tabi olmayan Karadeniz’e kıyıdaş üç NATO üyesi ülke Türkiye, Bulgaristan ve Romanya bulunuyor.

Bulgaristan ve Romanya’nın askeri açıdan güçsüz olmasının, Türkiye’yi ABD’nin önündeki tek seçenek durumuna getirmesi de kaçınılmaz olacak. AKP hükümeti, ABD ve NATO’nun yanında saf tutarsa, Moskova yönetimi ile ciddi bir krizi de göze almış olacak.





DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

İSRAİL'le TİCARET DURDURULDU
Yapılan açıklamada, "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le...

Haberi Oku