Gündem:
İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

İKİ LİDERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TUR uçağıyla saat 11.20'de, Atatürk Havalimanı'ndan Nahçıvan'a hareket etti. Gelen son dakika bilgilerine göre Erdoğan'ın uçağı Nahçıvan'a vardı. Uçak hareket etmeden önce apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer uğurladı. Erdoğan'a ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve diğer yetkililer eşlik etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev arasında yapılan görüşmelerde, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkilerinin ele alınması, Karabağ'daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nahçıvan’da Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması şu şekilde;

Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, hanım efendiler, bey efendiler, değerli basın mensupları sizleri şahsım, heyetim adına en kalbi duygularla selamlıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ilk ziyaretimi KKTC ile birlikte Haziran ayında Bakü’ye gerçekleştirmiştim. Bu defa sizinle Nahçıvan’da birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna konumdadır. İlişkilerimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşim ile imzaladığımız Suşa beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır.

ALİYEV'DEN AÇIKLAMA: TÜRKİYE'NİN KARDEŞLİĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yapmış olduğu açıklamada "Karabağ'da yaşayanlar Azerbaycan vatandaşıdır. Ermenistan ordusu Karabağ'da 24 saatte teslim oldu. Karabağ'daki Ermenilere insani yardım gönderildi. Karabağ'dakilerin güvenliğini Azerbaycan temin eder. Türkiye'nin kardeşlik adımını gördük, unutmayacağız. Karabağ ve bölgede savaş değil barış istiyoruz." dedi.

Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını beklediğini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Son günlerde bölgemizde kritik gelişmeler yaşandı. Azerbaycan, İkinci Karabağ Savaşı’nın ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca defaatle dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı maalesef bulamadı. Neticede kendi egemen topraklarında bir anti-terör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldı. Operasyonun son derece kısa bir süre içinde, sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur. Operasyon sırasında şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Muzaffer Azerbaycan ordusunu, gerek tarihi başarısı gerekse sivillere yönelik sergilediği insani tavrı dolayısıyla canıgönülden tebrik ediyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimiz, Türk milletinin adalet ve merhametini bir kez daha tüm dünyaya göstermişlerdir. Son zaferle birlikte bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış, huzur ve refahın tesisi, halklarımıza olan borcumuzdur. Biz bu borcu ifa etmek noktasında kararlıyız, samimiyiz. Temennimiz, muhataplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir.”

“BU PROJE, ENERJİ ORTAKLIĞIMIZI DERİNLEŞTİRECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji alanındaki ortaklığı derinleştireceğini belirterek, “Nahçıvan, tarih boyunca taşıdığı stratejik önemle Azerbaycan ile ilişkilerimizde özel bir yere sahiptir. Nahçıvan bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisiyle birlikte bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirme imkanına kavuşacağız. Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor’un önemi, koronavirüs salgını ve bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Bu vesileyle biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesi, Azerbaycan ile enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır. Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’nin yanı sıra toplu konut ve elektrik enerjisiyle ilgili anlaşmalar az önce imzalandı. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tekrar ortaya koyduk” dedi.

 “İLİŞKİLERİMİZ, EŞİ BENZERİ BULUNMAYAN MÜSTESNA BİR KONUMDA”

Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, eşi benzeri bulunmayan bir konumda olduğunun altını çizerek, “2008 yılındaki son ziyaretimden bu yana Nahçıvan’ın kaydettiği gelişmeyi gururla müşahede ettim. Nahçıvan’ın bugün geldiği noktada büyük payı olan Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’i doğumunun 100’üncü yılında bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri, dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna bir konumdadır. Tek millet iki devlet şiarı çerçevesinde ilişkilerimizi ve iş birliğimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşim ile imzaladığımız Şuşa Beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

“AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN SAMİMİYETİNİ UNUTMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Azerbaycan halkının gösterdiği desteğe de değinerek, “Azerbaycanlı kardeşlerimize 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılmasına verdikleri güçlü destek için bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Varını yoğunu otomobilinin üzerine yükleyip, milletimize yardım etmek için yola koyulan gardaşlarımızın samimiyetini hiçbir zaman unutmayacağız. Basın toplantımızın ardından modernizasyonunu gerçekleştirdiğimiz askeri bakım ve onarım fabrikasının açılışını yapacağız. Bu proje de savunma sanayi iş birliğimize ciddi katkılar sunacaktır” diye konuştu.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

GENERALLERİN CEZAEVİ ÇİLESİ BİTTİ
Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karar ile 28 Şubat davasında...

Haberi Oku