Gündem:
MADEN FACİASINDA TUTUKLAMA

MADEN FACİASINDA TUTUKLAMA

Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye getirilen şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdür Yardımcısı S.A. ile kartiyelerden (Birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri L.A. ve İ.H.M, iş güvenliği şube müdür vekili V.S. ve emniyet mühendisi Ş.K, savcılıktaki sorgularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Nöbetçi hakimlik, 5 şüphelinin “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden idari müdür S.S.B, elektrik mühendisi H.O, emniyet şefi F.G, ikinci kartiye şefi Ş.K, hazırlık şefi S.Y, elektro mekanik şube müdürü M.G, elektrik servis şefi O.Ö, makine mühendisi Ş.O. ve makine mühendisi M.A. ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir ile elektro mekanik baş mühendisi S.Ö, maden mühendisi R.O, sondaj şefi T.U, jeoloji mühendisi H.O.K, emniyet vardiya nezaretçisi M.O, maden teknikeri M.Ö, işletme müdürü S.E, işletme baş mühendisi M.T. ve maden mühendisi H.G’nin adliyedeki işlemleri sürüyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU, TTK ASLİ SORUMLU DEDİ

Soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporu da ortaya çıktı. SÖZCÜ'nün ulaştığı bilgilere göre TTK Genel Müdürlüğü, müdür ve müdür yardımcılarının faciada sorumluluğu olduğu tespit edildi.

BAKANLIKLAR DA SORUMLU

Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili olarak da ruhsat, rehberlik ve teftiş aşamalarında usulsüzlükler meydana geldiği kaydedildi.

Bununla ilgili de görevli olan kişilerin sorumlulukları olduğu vurgulandı.

İŞTE FACİANIN SEBEPLERİ…

Faciaya neden olan temel sebepler arasında en önemli sebeplerden birinin havalandırmadan kaynaklı aksaklık olduğu belirtildi. Havalandırmanın yanı sıra metan drenajı, kömür tozu de faciada etken olarak gösterildi.

Bu üç sebebin yanı sıra denetlemenin gerektiği gibi iyi yapılmamasının ve çok tartışılan teknik personel sayısındaki eksikliğin de 41 madencinin hayatını kaybettiği faciaya yol açtığı saptandı.
 



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku