Gündem:
MADEN KAZASINDA İDDİANAME HAZIR

MADEN KAZASINDA İDDİANAME HAZIR

"Tehlikeler sıradan bir olay gibi karşılandı", "defalarca alarm verilmesine rağmen hiçbir tedbir alınmadı." Bu ifadeler, 42 işçinin yaşamını yitirdiği Bartın'daki maden kazasına ilişkin hazırlanan iddianameden.

Bartın'da, 14 Ekim 2022 günü Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra müessesesine ait maden ocağında patlama olmuş, o patlamada 42 işçi hayatını kaybetmişti. Maden sahasında yapılan incelemelerin ardından hazırlanan iddianame tamamlandı. Tutuklu bulunan 4 müessese yöneticisi hakkında "olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlarından 1062'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

METAN GAZI SEVİYESİ DEFALARCA İKAZ VERDİ

4'ü tutuklu 19 şüphelinin ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi istendi. İddianamede, madenci kıyafetlerinin ısı ve aleve karşı koruma kriterlerine uygun olmadığı belirtildi. Metan gazı değerlerinin patlama anına kadar defalarca ikaz vermesine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı da vurgulandı. Ayrıca patlamanın gerçekleştiği kısımda fan arızası yaşandığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı vermesine rağmen arızalı fanın tamir edilmediği de belirtildi.

EMNİYETSİZ PATLATMA YAPILMIŞ

Patlamanın yaşandığı -320 kotta emniyetsiz patlatma yapıldığı iddiaları da bir diğer konuydu. Sondaj kayıtlarına bakıldığında 10 metrelik güvenli patlatma mesafesini geçtiği halde dinamit patlatmasına müsaade edildiğinin de altı çizildi. Müessesenin bilimsel odaklı anlayış yerine usta-çırak tecrübesi ile yönetildiğine vurgu yapıldı. Maden içerisinde tehlikeli gaz birikimi olduğu, iş güvenliği tedbirlerini en üst seviyede tutulması gerekirken normal bir taş kırma veya inşaat işlemi gibi işçilerin karar ve ihtiyaçlarına bırakıldığı da iddianamede yazıldı.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BOLAT'tan KIZDIRAN ET AÇIKLAMASI
Et fiyatlarına gelen peş peşe zamların ardından vatandaşlar neredeyse kasabın yolunu unuttu. Seçimden...

Haberi Oku