Gündem:
SAMSUN'DAKİ ABD İSTİHBARAT GEMİSİ GERÇEKTEN ARIZALI MI?
SAMSUN'DAKİ ABD İSTİHBARAT GEMİSİ GERÇEKTEN ARIZALI MI?

Genelkurmay’ın Montrö’ye aykırı olarak, Samsun’da demirleyen ABD’nin istihbarat gemisine ‘özel izin' verdiği ortaya çıktı. Gerekçe ise pervanesi arızalanan geminin ‘tamir edilememesi’.

Kırım’da tansiyon yükselirken, ABD’nin, Soçi Kış Olimpiyatlarına olası terör saldırısını bahane ederek Karadeniz’e gönderdiği savaş gemisinin, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nde belirtilen 21 günü doldurmasına rağmen hala Samsun’da olduğu olduğu belirlendi. “Arızalandığı” açıklanan ABD savaş gemisi, Genelkurmay’ın “özel” izniyle demir atmış durumda. Bundan 6 yıl önce Güney Osetya Savaşı patlak verdiğinde, ABD’nin yine benzer bir tutum takınmış; bugün Silivri’de tutulan komutanlar tarafından engellenmişti.

ABD’nin, Soçi Kış Olimpiyatları’na yapılacak olası bir terör saldırısını bahane ederek 6 Şubat 2014 tarihinde İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e gönderdiği iki savaş gemisinden USS Taylor’un Türk Genelkurmayı’nın izniyle hala Samsun Limanı’nda olduğu belirtildi.

Rusya’da düzenlenen Soçi Kış Olimpiyatları kapsamında Karadeniz’e açılan ve 12 Şubat 2014 tarihinde yakıt ve lojistik ikmali yapmak için Samsun Limanı’na yanaşan ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait 155 mürettebatlı ‘USS Taylor (FFG-50)’ isimli savaş gemisi, limana giriş yaptığı sırada pervanelerine zarar verdiği öne sürülerek Samsunport Sanayi Rıhtımı’na demir atmıştı. ABD’den gelen 39 özel görevli tarafından yapılan onarım çalışmalarının 24 Şubat 2014 tarihinde tamamlanması ve geminin Samsun’dan ayrılması bekleniyordu. Ancak onarım çalışmalarının hala sürdüğü bildirildi.

Samsun Liman Başkanı Ayhan Ümit, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, geminin tamiratının halen devam ettiği ve Genelkurmay Başkanlığı’nın 6 Nisan’a kadar izin verdiğini belirtti.

Bu arada askeri kaynaklar, olayı doğrulayarak, geminin pervanesinin zarar gördüğünü ve ABD lilerin hala arızayı gideremediğini ve Genelkurmay’ın 6 Nisan’a kadar izin verdiğini ifade ederek, “Bundan 6 sene önce de aynı geminin, aynı yerde, aynı kazayı yaptığını” ifade etti.

Bu geminin 6. Filo’nun istihbarat ve haber alma gemisi olduğununun hatırlatılması üzerine askeri kaynak, “ABD’lilerin Ukrayna ve Kırım’ı izlemek için bu kazayı bilerek yapabileceğini ve onarımı yavaşlatmış olabileceğini” belirtti.

Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, geminin istihbarat gemisi olmasına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Karadeniz’e kıyıdaş olmayan gemilerin Karadeniz’de kalma süresi 21 gündür, müttefikimiz olmasından dolayı Dışişleri Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda Genelkurmay süreyi uzatmış, yapacak bir şey yok. Bu gemi istihbarat gemisidir ve çok hassas dinleme ve izleme cihazlarına sahiptir. Hem deniz, hem kara, hem hava araçlarının ve insan sirkilasyonunu izleyebilir ve bir yerlere rapor verirler.

Radarları ile hava ve deniz araçlarını, dinleme cihazları ile denizaltılarını çok iyi takip ederler ve her türlü aracın rotasını belirleyerek nerede yoğunluk olduğunu tespit ederler. Bu dönemde böyle bir geminin burada kaza yapması ve 20 günden beri tamiratın hala giderilememesi kuşku doğurmaktadır.”

O komutanlar tutuklandı

Ukrayna benzeri bir batı darbesinin yaşandığı 2008 yılındaki Gürcistan olayları sırasında ABD, Karadeniz’e bir hastane gemisi sokarak Gürcü hasta ve yaralıları tahliye etmek istediğini bildirmişti. Hastane gemisi neredeyse tek başına Montrö Boğazlar Antlaşması’nın maddelerindeki tonaj limitini aşmış durumda olduğundan engellenmişti. Deniz Kuvvetleri komuta kademesinin ısrarı sonucu, Türk Genelkurmayı Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddelerini ihlal gerekçesiyle, ABD gemisine izin vermemişti. O dönemde ABD gemilerinin girişine izin vermeyen komuta kademesine Ergenekon, Balyoz gibi kumpas davalarla çeşitli hapis cezaları verildi.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

İSRAİL'le TİCARET DURDURULDU
Yapılan açıklamada, "Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le...

Haberi Oku