Gündem:
UZMANLAR DEPREMİ YORUMLADI

UZMANLAR DEPREMİ YORUMLADI

Prof. Dr. Okan Tüysüz İstanbul’da yaşanan depremle ilgili olarak, ''Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge… Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil'' dedi.

Türk Kızılay’ı da Twitter'da yaptığı paylaşımda "İstanbul Silivri'de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 4,6 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir" denildi.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada ise şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan bilgiye göre; Marmara Denizi Silivri Marmara Ereğlisi açıklarında, bugün saat 11.00'de 4.6 Mw şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.

“Can ve mal kaybımız yok”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz deprem sonrasın yaptığı ilk açıklamada “Ben şu an Silivri'de Beyciler köyündeyiz. Biz burada hissetmedik ama Silivri merkez ve İstanbul'da hissedilmiş. Silivri açıklarında bilinen malum fayın hareketliliğinden...

Büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil denildi. Bütün yetkililerle de görüştüm. Korkulacak bir şey yok. Ama deprem gerçeğiyle de hem Silivri'nin hem İstanbullunun yüzleşmesi gerekiyor. Deprem olduğunda depremi hatırlıyoruz, sonra unutuyoruz. Şu anda Silivri'ye 30 km uzaklıktayım. Şu anda bize ulaşan can, mal kaybı ve yaralanma söz konusu değil. Bizim İstanbul olarak deprem gerçeğiyle yüzleşmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Olası İstanbul depremi bu fay üzerinde meydana gelecektir”

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu depremle ilgili yaptığı açıklamada, “Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Yılda yaklaşık 23 bin deprem ölçümü yapıyoruz. Bu bölgede de 250 deprem gözlem istasyonu var. Son bir haftalık deprem aktivitesinde sayımız 27. Yani Marmara Deniz ve çevresinde son bir haftada 27 deprem meydana gelmiş. Bunlar 1,5'tan yukarı olarak bugün itibariyle 4,6 en büyük depremimiz.

4,6 büyüklüğündeki depremden yaklaşık yarım saat önce de aynı yerde 3 büyüklüğünde deprem çözümledik. AFAD Başkanlığı olarak deprem aktivitesini 7 gün 24 saat izlemekteyiz. Bu depremin ardından üç tane artçı deprem meydana geldi” ifadelerini kullandı.

“Burası korkutan bir bölge”

 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz’de İstanbul’da yaşanan depremle ilgili olarak şunları söyledi:

“Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, saat 11.00'de meydana gelen depremin merkez üssünün Marmara Denizi'nde Silivri açıkları, büyüklüğünün ise 4.6 olduğunu duyurdu. Deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi.

Depremin olduğu yer Orta Anadolu çukurluğu dediğimiz yer. Sığ olduğu için oldukça geniş bir alanda hissedilmesi olağan. Hassas bir bölge… İstanbul için büyük deprem olmasını beklediğimiz fayda olan bir deprem. Bir süre beklemek lazım. 
Genellikle arkasından biraz daha küçük depremler olup sönümlenmesi gerekir. Burası korkutan bir bölge...

Çok fazla büyük bir deprem işaretçisi olarak değerlendirmek mümkün değil. Sadece bu fayın aktif olduğunu gösteren bir olaydır. Bir süre daha bekleyip bu depremlerin nereye doğru seyrettiğini görmek lazım.

Olağan koşullarda bunun arkasından artçıların gelmesi gerekir. 4.7’lik deprem olağan koşullarda hasar yaratacak bir deprem değil. 99 depreminde bu tür küçükten başlayıp giderek büyüyen bir deprem serisine rastlamadık.”

“Bir süre sokakta hava almalarında fayda var”

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy’da şu açıklamalarda bulundu:

Bu tabi gelecek büyük Marmara depreminin ayak sesleri olarak kabul edilebilir. 4'ü geçen her depremde çevre illerin bunu hissetmesi çok normaldir. Bu deprem de öyle 4,7. Ama bu yer kabuğunu kırabilecek bir enerjiye sahip değil. Öncü müdür değil midir bunu bilme şansımız yok. Ben şunu öneriyorum. Yakın hissedenler; bir süre sokakta hava almalarında fayda görüyorum. Ama bundan büyük deprem bekleniyor anlamı çıkmasın. Gördüğümüz gibi Marmara Denizi çok dinamik ve hareketli bir yer eninde sonunda beklenen deprem de gelecektir. Deprem ne kadar sığsa çevrede daha çok hissedilir. Sığ bir depremin sarsıntısını insanlar daha çok hissetmiştir. Depremin artçıları mutlaka olacaktır. Daha büyüğü olabilir demek çok spekülatif bunu bilme şansımız yok. Türkiye bir deprem bölgesidir ve ülkede her ay 2 bin deprem oluyor. Bu da onlardan bir tanesi bizi korkutan Marmara hem nüfus olarak hem de yapı olarak kalabalık bir bölge. Büyük deprem de beklendiği için kaygılarımız bundan kaynaklanıyor.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

FED FAİZİ KARARINI AÇIKLADI
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Haberi Oku