Gündem:
YASAKÇILIKTA ZİRVE
YASAKÇILIKTA ZİRVE

Anadolu Ajansı, Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yer aldığı Twitter ile YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini bildirdiğini duyurdu. Savcının şehit edilmesiyle son bulan terör baskınının fotoğraflarının yer aldığı bazı haber linklerine erişim yasağı getirildi. Yasaklama kararının uygulanma sürecinde sosyal medyaya erişimde sıkıntı yaşanıyor. Reuters'a konuşan bir yetkili ise savcıyla ilgili görüntülerin kaldırılmasını Youtube ve Twitter'dan talep ettiklerini bir cevap gelmeyince mahkeme kararı aldıklarını söyledi. Facebook'tan yapılan açıklamada ise mahkemenin bazı içeriklere erişimi kısıtlama kararına uyulduğu belirtildi.

ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara iletilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre TTNET kararı uygulamaya aldığı için sosyal medyadaki bu haberlere bu kanaldan ulaşım sağlanamıyor. Diğer operaratörlerin de adım adım bu kararı uygulaması bekleniyor.

TALEP ETTİK, CEVAP GELMEDİ

Erişim engeli ile ilgili Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili de Savcı Kiraz'ın ailesinin görüntülerin yayınlanmasından rahatsız olduğunu belirtti ve "Hem Twitter hem de Youtube'a söz konusu görüntü ve paylaşımların kaldırılması yönünde bir bildirimde bulunuldu ancak onlar kabul etmedi, herhangi bir yanıt da verilmedi. Bu nedenle engelleme talebi doğrultusunda İstanbul'daki bir mahkeme kanalıyla bu karar alındı. Facebook için şu an için bir karar yok" dedi.

YOUTUBE AÇIKLAMA YAPACAK

Öte yandan önümüzdeki saatlerde Youtube'un sahibi Google'ın yasak kararıyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

ERİŞİMDE SORUN DEVAM EDİYOR

Hürriyet Dünyası'na birkaç saat önce konuşan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini bildirdi. Yasaklama kararı internet servis sağlayıcısı şirketlere TTNET, Turkcell, Vodafone, Avea ve SuperOnline iletildi. Servis sağlayıcıları ilgili linklerle ilgili karartma işlemlerini sürdürürken sosyal medya kanallarına erişimde sıkıntı yaşandı. Halen söz konusu sitelere erişimde sorun devam ediyor.

FACEBOOK'TAN İLK AÇIKLAMA

Reuters'un haberine göre Facebook, Türkiye'de mahkemenin bazı içeriklere erişimi kısıtlama kararına uyduğunu açıkladı. 

'FACEBOOK ERİŞİME AÇILDI'

Reuters'a bilgi veren bir sektör kaynağı, "Erişimin tekil mahkeme kararları nedeniyle engellendiğini görüyoruz. Ancak bu mecra şu an itibariyle erişime açılmış durumda" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ AÇIKLADI

Konu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a da soruldu. İbrahim Kalın şöyle yanıtladı: "Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurtdışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır. Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir taleptir. Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin  değerlendirilmesi talebinde bulundu. Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahade ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır.

ERİŞİM HANGİ KANUNLA ENGELLENİYOR 

Twitter ve Youtube yasağıyla ilgili olarak Hürriyet Dünyası’na açıklama yapan Avukat Burçak Ünsal, “Sayın savcımızın şehit düşmesi ve kurtarma operasyonu ile ilgili bir yayın yasağı olduğunu biliyoruz. Bu yayın yasağından hareketle sosyal medyaya yansıyan 170 kadar URL adresine erişimi engelleyen bir de mahkeme kararı var. Ancak spesifik URL'nin ötesinde bütün bir hizmetin engellenebilmesi için 5651 sayılı Yasanın 9(4) Maddesi uyarınca yine bir hakim kararı gerekir. Yani, hakim spesifik bir URL'ye erişimin engellenmesiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirirse tüm hizmete (Twitter veya Facebook'un tamamının kapatılması) erişimi engelleme kararı verebiliyor. Bu karar var mı yok mu, bilemiyoruz.” diye konuştu.

Erişimin engellenmesiyle ilgili mahkeme kararı Hürriyet'te şöyle yayımlandı:



Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku