Gündem:
YAZ DEĞİL, KAR GELİYOR

YAZ DEĞİL, KAR GELİYOR

Kar yağışı ile ilgili Meteoroloji'den son dakika uyarısı! Kar yağışı, 'bahar geldi, yaz da yakındır' derken yeniden başlıyor. Hava aniden 10 derece birden soğuyacak, sıcaklıklar düşüyor. Kuvvetli yağmur ve kar yağışı için tarih verildi. Meteoroloji tek tek açıkladı. Prof. Dr. Orhan Şen de 'Kazak yetmez, mont giyin. Kar tekrar geliyor' uyarısında bulundu. 

Hafta sonu sokaklar, parklar, sahiller herkes kendini dışarı attı. Hava adeta yurdun genelinde yaz gibiydi. Ancak yeni hafta ile birlikte yağmur ve kar etkisini gösterecek. Meteoroloji uyardı, sıcaklıklar birden düşecek.

Cumartesi özellikle de pazar günü neredeyse tüm Türkiye güneşi gördü. Batı bölgelerde 20, güney kıyıları da 28 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları artık bahar geldi yaz da çok yakın dedirtti.
Antalya’da su sıcaklığı 18 dereceyi bulunca denize girenler bile oldu. İstanbul’da da hem sahiller hem caddeler doluydu. Fakat Meteoroloji Genel müdürlüğü ‘bu iki güne aldanmayın’ diyerek uyardı.
Geçen hafta bahar havası ile sonlansa da yeni hafta da kış olarak başlıyor. Sıcaklıklar aniden düşüyor. Marmara ve Batı Karadeniz bölgeleri için kuvvetli sağanak uyarısı var.

İç ve batı bölgelerde hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek. Marmara ve Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Isparta ve Antalya çevrelerinde şiddetli yağmur var.

Bugün yağışlar yüksek kesimlerde kara dönüşebilir. Kıyı Ege ile İç Anadolu’nun güneydoğusu orta Akdeniz ve doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde şiddetli rüzgâr esecek.

PROF. DR. ŞEN'DEN KAR UYARISI 

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise kar yağışı uyarısında bulunarak şu ifadeleri kullandı: "Kazakları kaldırmamak lazım, çünkü bahar aylarında dalgalanmalar her zaman olur.
Geçen hafta ortalamaların yaklaşık 6-7 derece üzerinde artan sıcaklıklar bugün ise 6-7 derece altına düşüyor; arada 12-13 derecelik bir sıcaklık farkı var Dolayısıyla bahar aylarının bu tipik karakteridir, bu tür dalgalanmalar olur.

Bu dalgalanmaları son 15 gündür yaşıyoruz. Soğuk hava gece Balkanlardan Türkiye'ye giriş yaptı. Bu girişle birlikte yağış İstanbul’da başladı ve şu anda yağış Boğaz çevresi, Anadolu ve Avrupa yakasında devam ediyor. Yağış zayıf bir yağış değil, kuvvetli bir yağış. Sıcaklıklar da düştü. Şu anda İstanbul’da sıcaklık 10 derece civarında. Bu akşama kadar da yükselmeyecek.

İstanbul bugün yağışlı. Akşam gece saatlerinde İstanbul’da yağış doğuya doğru gidiyor. İstanbullu bugünü yağışlı olarak geçirecek. Rüzgâr orta kuvvette esecek. Anadolu’da kar yağışı olacak.
Salı günü Bolu, Nevşehir, Sivas, Kırşehir, Yozgat, Bayburt, Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı'da kar yağışı var.

Yarın ve çarşamba günü de bu bölgelerde bu tür yağışlar kendini gösterecek ancak İstanbul’da yağış kesiliyor. Perşembe günü de yağışlı ve soğuk hava Türkiye’yi tamamen terk ediyor. Sıcaklıklar da yükselmeye başlıyor. Bugün kazaklar yetmez, montları giymemiz lazım."

METEOROLOJİ'DEN HAVA DURUMU AÇIKLAMASI 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun batısı ile Erzurum, Muş, Kilis, Gaziantep, Adıyaman ve Diyarbakır çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.Marmara'nın güney ve doğusu, Batı Karadeniz'in batısı, Orta Karadeniz, Kastamonu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Erzincan, Isparta, Antalya'nın doğu kesimleri, Osmaniye ile Hatay ve Kahramanmaraş'ın batısında yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin edilen yağışların, genellikle yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, akşam saatlerinden sonra Marmara'nın güneydoğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 

Yağışların Marmara'nın güney ve doğusu, Batı Karadeniz'in batısı, Orta Karadeniz, Kastamonu, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Erzincan, Isparta, Antalya'nın doğu kesimleri, Osmaniye ile Hatay ve Kahramanmaraş'ın batısında yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI 

Rüzgârın Marmara, Güney Ege kıyıları, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta Akdeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Sinop-Samsun arasında yer yer kuvvetli olarak (40-60 km/sa) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'da kar örtüsü bulunan eğimli ve dik yamaçlarda çığ riski olmasından dolayı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.



Aydınlık Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku