İNOVASYON HAYAT KURTARIR

Türk şirketlerinin ucuz ürünlerde, yükselen piyasalarla,özellikle Çin, Hindistan gibi ülkelerle, pahalı ürünlerde ise Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleriyle yarışabilmesi için inovasyon olmazsa olmaz.

İNOVASYON KATMA DEĞER YARATIR

Bir ticari işletme mal ve hizmet üretim veya alım maliyetlerinden çok daha değerli mal ve hizmet üreterek değer yaratmak zorundadır.

Fakat ticari yaşamda rekabet koşulları ticari işletmelerin karlarını sürekli artırmaları veya korumaları mümkün olmaz. Ya girdi maliyetleri yükselir, ya da fiyat indirimleri nedeniyle cirolar düşer. Bunun yanında enflasyon nedeniyle karlar erir.

Bir de uluslararası ilişkiler, ülke ekonomisi ve siyasi konjonktürdeki gelişmeler de ticari işletmelerin faaliyetlerini bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça etkiler.

Olayın diğer yanında ise işletmelerin çoğunun öz kaynaklarla değil kredilerle faaliyetlerini finanse etmeleri de işletmeleri kırılgan bir yapıya dönüştürür ve finansman maliyetleri karları alıp götürür. İşte bütün bu özellikler ülke ve işletmeler için inovasyonu(yenilik) zorunlu kılar.Türkiye gibi ihracat kilogram fiyatı 1.5 dolar bile etmeyen ülkeler için yenilik devamlı yenilik katma değer yaratmanın önemli şartıdır.

KATMA DEĞER YARATMAK

1-Üstün bir konum yaratma

Şirketler karlarını koruyucu sistemler geliştirmelidir. Rakiplerin karları azaltmasına yol açacak hamlelerini önleyecek koruma önlemleri almalıdır.

Bunun için en önemli koruma önlemi maliyetleri düşürmek, verimli maliyetlerle çalışmak ve gereksiz maliyetlerden kurtulmaktır.

2-Nitelikli kaynaklar kullanma

İşletmelerin kullandıkları kaynaklar insan ve makine gücü ile paradır.

İnsan gücü çok nitelikli olmalı; makineler ileri teknoloji içermeli; para da öz kaynaklarla yaratılmalıdır. Kredi kullanımı sadece kaldıraç etkisinden yararlanmak için söz konusu olmalı. İşletmeler aşırı borçlanmalardan mutlaka kaçınmalıdır.

3-İnovasyon yolu ile katma değer yaratmak

İnovasyon, henüz karşılanmamış bir piyasa ihtiyacına cevap veren ve kullanılacak gerekli kaynakların maliyetinden daha fazla değer yaratan yeni kaynak bileşimi olarak tanımlanır.

Bildiğimiz anlamı ile inovasyonu yenilik, yeni bir şey yapma, yenileme olarak da tanımlayabiliriz.

HAYATTA KALMAK ZORLAŞIYOR!

Dünya ekonomisi bunalımda. Ülkemiz ekonomisi krizde. Bu nedenle işletmeler ve şirketler için hayatta kalmak zorlaşıyor!

Borcu borçla ödeyerek üretim ve faaliyetlerde yenilik yapmadan, maliyetleri düşürmeden, teknolojiyi geliştirmeden ayakta kalmak giderek zorlaşıyor.

Bu nedenle reel sektörümüzün işletmelerini yeninden konumlandırılmaları, başka bir deyişle yeniden yaratmaları gerekiyor. Yoksa durum hiç de iyiye gitmiyor…

Kredi Garanti Fonu destekli kredilerle finansman kolaylıklarına boğulan işletmelerin dünya ölçeğinde rekabet etmelerini beklemek ise hayalden öte bir anlam ifade etmiyor…

Ülkemizde bunu gerçekleştirmek içintüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmeninmutlak kaderimiz olduğu bilinci ile model değişikliğine gitmek zorunda olduğumuzu da unutmayalım…

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87