İSMET SEZGİN…

İsmet Sezgin’in vefat haberini duyunca çocukluk yıllarıma gittim. Kars’tayım, çift örgülü saçlarımla okula gidip geliyorum. “Hatıra Defteri” modası bizim kuşağı kasıp kavuruyor! Renklisi var, siyah beyazı var, küçük bir anahtarı- kilidi olanı var, kalp şeklinde olanı var, hatta kokulusu bile var. Kimin hatıra defterinde yazı çoksa o ortalarda alçak ve yüksek tüm dağları yaratmış gibi kurum kurum dolaşıp duruyor. Ah sorunsuz ve sorumsuz çocukluk yılları!

Amcam Kars milletvekili rahmetli Latif Aküzüm, bir seçim döneminde Kars’a gelirken TBMM’den arkadaşları Aydın milletvekili Melahat Gedik (Eski İçişleri bakanlarından Dr. Namık Gedik’in eşi, Hürriyet Gazetesi Eski Genel Müdürü Arda Gedik’in annesi) ve yine Aydın milletvekili olan İsmet Sezgin’i de davet etmiş. Onlar da kalkıp gelmişler…

Kars’ın geleneksel misafirperverliğine bir de rahmetle andığım annemin ve babamın özenli ve özel konukseverliğini katın. Öyle hummalı bir hazırlık var ki evde sözcüklere sığmaz.  O yılların Kars’ını düşünün, aradığınız her şeyin bulunmadığı, sebze ve meyvenin az olduğu, olanakların kısıtlı olduğu bir ortamda konuk ağırlayacak ve yüzünüzün akıyla uğurlayacaksanız…

Evin en küçüğü olarak dokunulmazlığım olduğu kadar, ayakaltında dolaşmamam için aldığım emirler de var. Ancak kişisel planlarım da! Annemin tembihlerine, babamın uyarılarına, ablalarımın anlamlı bakışlarına, ağabeylerimin parmak sallamalarına rağmen kararlıyım. En ince ayrıntısına kadar hesapladığım planımı devreye sokacak ve hatıra defterimi iki önemli konuğa yazdırıp ertesi günü okulda havamı tüm sınıfa atacağım!

Kolumun altında hatıra defterimle ortalarda görünmeden ama havayı da soluyarak planımı gerçekleştirmek için uygun anı kolluyorum. Derken o an geliyor! Koridorda karşılaştığım amcama, salona girip giremeyeceğimi soruyorum, elimden tutarak gel diyor. Salon oldukça kalabalık, il ve ilçe örgüt temsilcileri, bazı hemşerilerimiz, aile büyükleri, annemin hazırladığı lezzet küpü yemeklerin dizildiği sofraya kurulmuşlar. Derhal gözüme Melahat Gedik’i kestiriyor, yanına gidip planımı devreye sokmanın ilk adımını atıyor, hatıra defterimi önüne koyup yazmasını rica ediyorum. Bu arada yan gözle de olsa babama, amcama, servis yapan abla ve ağabeylerime bakmamaya özellikle dikkat ederek!

Rahmetli Melahat Gedik, son derece sıcak bir ilgi ve sevecenlikle bana sorular soruyor, eğitimimle ilgileniyor, çantasından çıkardığı dolma kalemle hatıra defterime iyi dileklerini yazıyor. (Yıllar sonra Kadıköy’de terzilik yapan Remzi Bağlan’ın atölyesinde oğlu ve geliniyle bu anımı paylaştığımda hepimiz çok duygulanmıştık) 

Gözümü masadan ayırmadan ve çevreye de çok aldırmadan defterimle birlikte İsmet Sezgin’e doğru hamlemi, babamın sert bakışları engellemeye kalkışsa da ben önce davranıyorum. Hatıra defterimi önüne koyup beklemeye başlıyorum. Önce adımı soran, sonra kendi kızlarından söz eden ve defterimi yazdıktan sonra altını “İsmet Ağabeyin” diye imzalayan Sezgin’in yanından zafer kazanmış bir komutan edasıyla çıkıyorum! Ne ablalarımın “sen gününü göreceksin” bakışları, ne ağabeylerimin “hele bir konuklar gitsin” şeklindeki imalarına aldırmadan ertesi günü okula yönelik planımın hazırlıklarına başlamak için köşeme çekiliyorum!  

Aradan yıllar geçiyor. TRT’de “Akşama Doğru” programını yapan Seynan Levent’in konuğu olduğumda bu anımı paylaşıyorum. TBMM’ye her gidişimde İsmet Sezgin’i mutlaka görüyor, bazen de 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’i ziyarete gittiğimde Güniz Sokak’ta karşılaşıyorum…

Özetle; Kars’ta hatıra defterimi yazdırmakla başlayan dostluğum yıllarca sürüyor. Ve ben bu anımı paylaşarak, bir kez daha çocukluğumun solmayan köklerine, içimde saklı tuttuklarıma, acıyı, mutluluğu, başarıyı yenilgiyi yaşayarak tadarak öğrendiğim memleketime, Kars’a gidiyor ve İsmet Sezgin’i selamlıyorum. Yazıya konuk olan herkesi rahmetle anarak…

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87