İŞTE BENİM! ZEKİ MÜREN

Besteci, söz yazarı, şair, oyuncu; 1950’lerden 1980’li yıllara uzanan zaman diliminde, hayatını milyonların gözü önünde, objektiflerin karşısında geçirmiş sıra dışı bir yıldız; İşte O Zeki Müren’dir.

Klasik Türk Sanat Müziği’nin Sanat Güneşi; işte O Zeki Müren’dir.

Ortaokulu bitirdikten sonra babasının onayını alır ve İstanbul Boğaziçi Lisesi’ne yazılır. Okulu birincilikle bitirir.

Olgunluk imtihanlarını pekiyi dereceyle verdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi-Şimdi Mimar Sinan Üniversitesi’ne girer. Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun olur. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pek çok kez sergiler. Sahne hayatı başlayınca sahnede kullanacağı elbiselerinin özel olmasını ister. Kostümlerinin çizimlerini yapar. Kumaşı ve işlenecek desenleri belirler. Renk ve aksesuar seçimini yapar. Terzisine sadece dikmesi kalır. Şahane ve sıra dışı kostümlere imza atar. Sahnede kıyafet devrimi yapmış bir sanatçı; işte O Zeki Müren’dir.  

600'ü aşkın plak ve kaset doldurur. İlk plak şarkısı güftesi Şükrü Tunar 'a ait olan  "Bir Muhabbet Kuşu"dur. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955’de ilk sahne konserini verir. "Manolyam"  şarkısıyla Türkiye'de ilk kez ALTIN PLAK alan sanatçı; işte O Zeki Müren’dir.   

On yedi yaşında "Zehretme Hayatı Bana Cânânım" diyerek ilk bestesini yapar. Şimdi Uzaklardasın, Manolyam, Bir Demet Yasemen, Elbet Bir Gün Buluşacağız, Gözlerinin İçine başka Hayal Girmesin, en sevilen şarkılarıdır. 300 kadar şarkı besteler. 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alır.  

1954'te Beklenen Şarkı, Bahçevan filmleriyle sinema oyunculuğunda başarısını gösterir.  Şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği 17 filmde daha başrol oynar. 1965 yılında ‘’Çay ve Sempati’’ isimli tiyatro oyununda başroldedir; işte O Zeki Müren’dir. 

1965 yılında 100'e yakın şiirinin yer aldığı "Bıldırcın Yağmuru" isimli şiir kitabını çıkarır. "Kazancı Yokuşu, Kendimi arıyorum, Pembe Yağmurlar, Bursa Sokağı, Alınyazım" şiirleri de kitabında yer alır; işte O Zeki Müren’dir.  

Müzik sohbetlerinin arasında söylediği "Mor’a bayılırım" cümlesi,  sanatçının ölümünden sonra 19 Kasım 2014’de Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde  sergiye dönüşür. Kadıköy Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan "Mora Bayılırdım" Zeki Müren Desenleri Sergisi; Sanat Güneşimiz Zeki Müren’i bu kez de özgün üretimi olan desenleriyle sanatseverlerin karşısına çıkarır. Sanatçının 60 yıl önce kumaş taslağı olarak çizdiği desenlerin kullanıldığı halılar, Müren'in el yazmaları, plakları, basında hakkında çıkan yazılarla karşımızda; işte O Zeki Müren’dir. 

Türk Müziğinin efsane yıldızı Zeki Müren’in sıra dışı yaşamının sırrı, O’nun çoğu dinleyicisi ve hayranı tarafından gözden kaçırılan yüksek tahsil yapmış oluşundadır.  Güfteleriyle, besteleriyle, tasarımlarıyla-kostüm ve sahne- desenleriyle, sesiyle  yaşantımıza dokunan ölümsüz sanatçının, kostümlerinin  “Mora Bayılırdım Seni Tanımadan”, “Kırıldım Bıldırcınlara”, “Örümceğin Vefası”, “İhanetin Şimşek Şimşek”, “Nereye Kaçtın Sen?”, “Kezbanın Çilesi” ve bunun gibi gerçekten son derece orijinal  ve dikkat çekicidir.  

Kurallı ve ağdalı Türkçesiyle, kelimelerini özenle seçtiği konuşmasıyla; 1969 yılında Aspendos’da verdiği konserinden sonra  halkının Paşa’sı olmuştur. Müziğin Paşa’sı; işte O Zeki Müren’dir. 

Göz kamaştıran sahnesi, dudak ısırtan kostümleri, 1950 Türkiye'sinde alışılmış kalıpları zorlayan  davranışlarıyla birleştirdiği naif duruşuyla ilgiyi  üstünde tutmayı başaran; zaman içinde kadınsı kıyafetler, saç modelleri ve makyajıyla karşımızda; işte O Zeki Müren’dir. 

Vasiyetiyle tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bırakan; 2002 yılında Bursa'da açılan ‘’Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'’nde adı yaşayan; Zeki Müren Burs Fonu'ndan 20 yılda 2.631 öğrencinin yararlandığı insan; işte O Zeki Müren’dir. 

24 Eylül 1996’da TRT Stüdyolarında bir programı esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Zeki Paşamızı, Sanat Güneşimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz. 

Yolumuz düştükçe Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürülen Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evini ziyaret ediyor O’nu şarkılarıyla gönlümüzde yaşatıyoruz. 


 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87