KATAR-TÜRKİYE TİCARETİ

Ablukaya alınan Katar, Türkiye ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan için çok önemli bir ülke. Türkiye ise Katar için ticaret ve yatırım demek.
Ortaçağ’ı yaşayan Ortadoğu’da bundan sonra oluşacak gelişmeler Türkiye’nin başta Katar olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ile hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerinin nasıl gelişeceği piyasalar için ciddi bir merak ve kaygı konusu.
 
DIŞ TİCARET HACMİ
 
2008’de 1.2 milyar dolar ihracatımız,160 milyon dolar ithalatımız gerçekleşmiştir. Bu yıl da 1.3 miyar dolar dış ticaretimiz söz konusu.
2008 yıl ihracatımızın yüzde 74’ü demir-çelik, yüzde 65'i ise inşaat demiridir. 2008 yılında Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi 1.2 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.
2009 yılında ticaret hacmi 375 milyon dolara gerilemiştir. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye Katar’a yönelik olarak ithalat fazlası vermeye başlamıştır. 2012 yılında Katar’a olan ihracatımız yüzde 37 artarak 257 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılında yüzde 5 azalarak 244 milyon dolar olmuştur. 2014 yılında da Katar’a olan ihracatımızdaki artış devam etmiştir. 2014 yılında ihracat  yüzde 41 artışla 344 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında ise ticaret hacmi 785 milyon dolara yükselmiştir. 2016 yılında Katar’a olan ihracatımız yüzde 4 artarak 439 milyon dolar, dış ticaret  hacmimizde 710 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
İHRACAT
 
Her türlü inşaat malzemeleri, ev tekstil ürünleri ve contract mobilya ürünleri, makarna, zeytinyağı, domates salçası, şekerli ve çikolatalı ürünler, bisküvi, süt ürünleri, doğal taşlar, kuyumculuk ve mücevher ürünleri, porselen, seramik ve cam ürünleri, beyaz eşya ve oto yan sanayi gibi ürünler ihracatımız bakımından önemli bir potansiyeldir.
 
İTHALAT
 
Katar’dan ithalatımızda ise ağırlıklı olarak işlenmemiş alüminyum, kimyasal maddeler, plastik ve plastik mamulleri bulunmaktadır.
 
KATAR’da İNŞAAT
 
Katar yabancılar için inşaat cenettidir. Katar’ın önümüzdeki yıllar için  planladığı 200 kadar yatırım projelerinin toplam tutarı yaklaşık 200 milyar dolar düzeyindedir. Bunun yüzde 43’ü altyapı, kalanı sağlık ve eğitim sektörlerine aittir. Türkiye müteahhitlik firmaları bu sektörde önemli bir pozisyona sahiptir. Türk firmalarının en önemli rakipleri İtalya, Almanya, İngiltere ve Çin firmalarıdır.
 
KATAR'ın EKONOMİSİ

Sahip olunan 1.1 milyon varil/gün ham petrolle birlikte 5 milyon varil/güne eşdeğer 77 milyon tonluk LNG üretim kapasitesi ile buna bağlı olarak 77 milyon ton/yıl LNG ihracat hedefine önümüzdeki 1-2 yıl içinde ulaşılması beklentisi ve 2022 dünya futbol şampiyonasının beraberinde getirdiği fırsatlar Katar’ı yatırımcıların gözdesi haline getirmiştir. Ancak bu yatırımların çoğunun dış kredi ile finanse edilmesinin ileride bir finansal krize yol açabileceği düşünülmektedir.
 
TÜRKİYE’de KATARLI YATIRIMLAR
 
Katar’ın ülke dışındaki toplam yatırımları 324 milyar dolar. İlk sıradaki Fransa’daki toplam yatırımı 35 milyar dolar. İngiltere'de bu rakam 30, Almanya'da 20 milyar dolar civarında. Dördüncü sırada yer alan Türkiye’ye yatırım ise yaklaşık 19 milyar dolar
Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG) bankasının Finansbank’ın yüzde 99.81 hissesini 2.94 milyar dolara Katarlı Qatar National Bank (QNB) satın aldı.
2013 yılında Anadolu Grubu’nun sahip olduğu Alternatifbank’ın (ABank) hisselerinin yüzde 71’ini Haziran alarak Türkiye pazarına giren ilk Katarlı banka Commercial Bank of Qatar (CBQ), hisselere yaklaşık 460 milyon dolar ödeyerek satın aldı.
2014 yılında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, BMC’nin yüzde 50’sine 150 milyon TL ödeyerek ortak oldu.
2015 yılında lüks devi Valentino’nun da sahibi olan Katar merkezli Mayhoola for Investments, Boyner Tekstil ve Perakende Yatırımları’nın yüzde 30.7’sini 885 milyon TL'ye aldı.
Katarlı BeIN Media Grubu Digiturk’ü satın aldı.
Katar’ın en önemli inşaat şirketlerinden HBK Contracting, Ankaralı Ankas ile işbirliği, Banvit, Şekerbank, EMAR AVM, turizm yatırımları ve sayamayacağımız birçok yatırım.
 
SONUÇ
 
Katar’sız Türkiye, Türkiye’siz Katar düşünmek zor galiba. Hele Katar’da üs de kurduğumuza göre.

 

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87