MÜFREDAT ve VATAN SAVAŞI

20 Ocak’ta müfredat güncellendi. Dahası taslak halinde olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı da netleşti. Müfredat üzerine önemli noktaları belirteyim:

1) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden Atatürk ile imam hatip meslek dersleri (10 ders) öğretim programında Atatürk’e hiçbir sınıfta 1 kelimelik dahi yer verilmemiştir. Atatürk ve din ile ilgili üniteler kaldırıldı.

2) Öğretim programında laiklik kavramına verilmemiştir. Hatta sekülarizm kavramı ile laiklik mesele, manevi yozlaşma, tanrıyı inkar eden akımlar, batının inanç problemi olarak gösteriliyor. ( Bu konuda “Laikliği Doğru Anlamak” kitabıma bakılabilir.)

3) Cihad anlatılacak. Cihadla bağlantılı olan Öşür kavramı da anlatılacak. “Fıkıh” ders kitabında cihad kapsamında gaza, fetih, ganimet, öşür, haraç, cizye kavramları anlatıldığını göz önünde bulundurursak cihadın vatan savunması ve nefse karşı mücadele kapsamında anlatılmayacağını anlarız.

4) Erkeğe çok eşlilik, boş ol sözüyle boşanma, babanın üvey kızının anası yanında, üvey kızıyla da evlenebilmesi, kadının kıyamet alameti olduğuna, buluğ yaşında evlenilebileceğine dair ifadeler ders kitaplarına yazın girdi.

5) Doğumdan ölüme, ekonomiden, spora modern yasalar değil şeriat yasalarının hükümleri ders kitaplarına ve müfredata girdi. Örneğin 8. ve 10. sınıf “Din ve Hayat” ünitesinde “İslam dininin ekonomik hayatla ilgili ilkelerini yorumlar” şeklinde ifadeler var. 

6) Müfredatta ve ders kitaplarında Atatürk'ün "darbeci" olarak ima edilmesi, Atatürk’ün ilkelerinin çıkarılması, İstiklal Mahkemeleri’nin kuruluşunun farklı bakış açılarıyla verileceği” cümlesiyle Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı ifadelerin dile getirilebilecek olmasına yönelik kaygılar var.

7) Müfredatta 1876, 1908 ile Meclisin açılması "darbe" olarak gösteriliyor.  Milli egemenliğe, kadına, Atatürk'e yönelik ayrımcı, kısas, diyet, tazir, kasten adam öldürmede köleye kölenin, kadına kadının öldürülebileceğine yönelik modern hukuku dışlayan ifadeler emperyalizme karşı milli birliği sağlayamaz ve kutuplaşma artar. Bu konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Maalesef eğitim sendikalarımız da bu konuyu yeterince araştırmıyor. Konuyu bir yıldır takip ediyorum ve şubat ayında kitaplaşacak.

Afrin Harekatının başarısını istiyorsanız milleti kuşkuya sevkeden, kamplaştıran  eğitim anlayışından vazgeçilmesi için gerekli girişimlerde bulunmalıyız.

Hem güncellendiği hem de vatan savunması ile milletimizin birliğini pekiştirmemiz gerektiğinden programınızda halkımıza müfredatın sıkıntılı noktalarını anlatmak isterim.

Dahası müfredatın geri çekilmesi noktasında toplumsal mücadelenin nasıl verileceğini de belirtmeliyiz.

Vatan savaşı milleti ayrıştırarak kazanılmaz.

Tarihçi-Yazar Mustafa Solak
https://twitter.com/karahuseyinler

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87