Sağlık:
İNTERNET BAĞIMLILIĞI

İNTERNET BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIK MIDIR?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi psikiyatr Prof. Dr. Ahmet Çelikkol'a göre, insanlar var olan bir ruhsal sorun veya rahatsızlıkları nedeniyle internette uzun süre vakit geçirebilmektedirler. Bu durumda esas rahatsızlıkları tedavi edilmiş olmakla birlikte internet bağımlılıkları da düzelmektedir.
 
Çelikkol, yaptığı açıklamada, bir kişiye "internet bağımlısı" diyebilmek için kişinin internet başında geçirdiği zamanın günlük yaşamını etkilemeye başlaması gerektiğini söylüyor. Bu nedenle kişinin internette hangi konularla ilgilendiğinin önemli olduğunu belirten Çelikkol, 'bir çocuğun bilgi açlığını gidermek için internette dolaşması başka, ama başkasını rahatsız etmesi, gereksiz, hatta uygunsuz sitelerde dolaşması başkadır' diyor.

Çelikkol, hamilelikte anne adayının internette fazla vakit geçirmesinin öncelikle fiziksel yönden sakıncalı olabileceğine işaret ederek, hareketsizlik ve ekranın yaydığı radyasyonun doğacak çocuğa zarar verebileceğini de özellikle kaydediyor.

İnternet bağımlılığının tedavisinde yöntem çeşitliliğine değinen Çelikkol, 'kişi, var olan bir ruhsal sorunu veya rahatsızlığı nedeniyle sürekli internet başında kalabilir. Bu durumda esas rahatsızlık tedavi edilir. Böylece internet bağımlılığı da düzelmiş olur. Ya da doğrudan bir internet bağımlılığı söz konusudur. Bu durumda kişi bilinçlendirilir, yaratıcı başka uğraşlara yöneltilebilir' şeklinde konuşuyor.

Çelikkol, internet bağımlılığı tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini de vurgulayarak, şunları kaydediyor:

'İnternet tedavisinde elbette her konuda olduğu gibi geç kalınmamalıdır. Ancak sadece bu pencereden bakarak çocukları veya yetişkinleri günümüzün en yararlı, en gerekli uğraşısından da temelli uzaklaştırmamalıyız. Başka deyişle, internet herkes için gerekli ve yararlıdır. Artık internet, günümüzün olmazsa olmazıdır. Ancak hemen her alanda olduğu gibi aşırı bir durum söz konusuysa müdahale edilmelidir.'



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ACİL SERVİS BOŞALTILDI
İstanbul Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi'ne zehirlenme belirtisi ile getirilen 2 işçinin tedavisi...

Haberi Oku