SOLUK ALMAK ZORLAŞTI!

Başlık sadece nem oranını değil, 53 dereceye vuran sıcaklık ibresini değil, giderek artan ve kişiyi zorlayan koşulları kapsıyor kuşkusuz…

İlerlemeyi; köprü, yol AVM, havaalanı, gökdelen olarak algılayan, 420 milyar dolarlık dış borcu yiğidin kamçısı sayan, mega projeleri biz yaptık diye övünenlere bakınca kimlerin mega, nelerin mikro olduğuna karar vermek bize kalmış! Evrimi yasakla! Biyoloji dersini 1 saatle sınırla! Eğitimi ve üniversiteleri politik hegemonyan altına al! Yükseköğretim kurumlarını sessiz soluksuz rektörlerle doldur! Mali ve politik bağımsızlığı yok et! Suskun ve durgun bir akademik sistem dayat! Ses çıkaranları kapının önüne koy! Nikâhları müftülere bırak! Koskoca ülkeyi çağdaşlığın dışına it! Ve dünyanın idolü olduk de! Nasıl yani?

Meraklısı bilir, açar okur veya gidip gelene sorup öğrenir. Namını ve şanını geçmişine sahip çıkmaya ve bilinçli korumaya borçlu olan ülkelerde, soluk almadan nefes nefese gidip göreyim dediğimiz, içinde dolaşırken hayranlıkla izlediğimiz batıda, pırıl pırıl, binaların olduğu gibi korunmuş olduğunu, yemek yediğimiz lokantaların, oturup soluklandığımız kafelerin hepsinin yıllanmış ama özenle korunup kollandığını görünce derin ahlar çekmiyor muyuz?

Yine resim gibi, tablo gibi hayranlıkla baktığımız tiyatrolar, sinemalar, hatta ağaçları görünce iç çekmiyor muyuz? Ağzımızın suyunu akıtarak yine ve yeniden ülkemize dönünce her önümüze gelene ağız dolusu anlatmıyor muyuz? Hele de dokunanın yandığını, ceza üstüne ceza yazıldığını duyunca onları alkışlamıyor muyuz?

Sık sık yurtdışına çıkan, uzun yıllar oralarda yaşayan, sergi ve konserleri kaçırmayan bir dostumdan duydum, en son bir konser için gittiği Toscana’da otelde en karanlık ve izbe odalar Türklere verilmiş, nedenini sorduklarında da; “nedenini siz daha iyi biliyorsunuz” diyerek geçiştirmişler…

Evet, nedenini değil, nedenlerini biz daha iyi görüyor ve biliyoruz da! Görmeyen ve bilmeyenlere ne desek acep? Örneğin AİHM yargıç arıyor, üç isim yolluyoruz, gerekli kriterleri taşımadıkları gerekçesiyle geri çeviriyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki özel komisyon mülakata bile çağırmadan reddediyor. (biz nedenini biliyor muyuz?)

BAE bize ders veriyor, kim mi? Birleşik Arap Emirlikleri Dış İlişkilerden Sorumlu Bakan Enver Gargash! Ne mi diyor; “Türkiye’nin İslamcı siyasi partilere verdiği destekle sorunumuz var” diyor. Diyen kim, bir İslam ülkesinin bakanı, bizi İslamcı partilere verdiğimiz destektenötürü eleştiriyor! Vay be nerelere gelmişiz?

Şimdi hiç gecikmeden, hiç duraksamadan şöyle derin ve hacimli bir aferin almak için(aferin biraz abartılı oldu!)konuyu biraz daha açsam mı? Aferin almayı garantiye alsam mı? Ya da bir başka yazının konusu yaparak, bir taşla iki kuşu birden vurup aynılarla, ayrıların farkını dünya âleme kanıtlasam mı? Neyse bakarız…

Ülkemizde zemin kayıyormuş, toplumsal hayat, siyasal iklim, ideolojik alan elimizden kayıp gidiyormuş, kurumsal yapıların çoğu alt üst olmuş, amaçları parantezi kapatmak olanların sayesinde eğitimden kültüre, bilimden sanata, her alanda cumhuriyet kazanımları inkâr ediliyormuş! Buraya kadar doğru mu? Evet! Hep ilgi ve saygıyla izlediğimiz yazarlar göz ardı ediliyor, zarif ve üretken kalemler görmezden geliniyor, belleğimizde silinmez izler bırakan yazar ve şairler birbiri ardından göçüp gidiyormuş! Bu yazılanlar doğru mu? Yine evet!

Bu konuda ne diyeceği merak edilenler işine gelince “Eyyy!” diye bağırıp, işine gelmeyince; “Kandırıldık” diyormuş. Doğru mu? Yüzde elliye göre evet!

Yazıyı ve konuyu daha fazla uzatmadan noktayı Perikles’in “Ağıt Söylev’inden” Ecevit düzenlemesiyle koyalım;“Özgürlüğü yitirdik dostlar/ Ardından bir çift sözüm var/Havaya benzerdi biraz/ Varlığı duyulmazdı özgürlüğün/ Yokluğu dayanılmaz…”

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87