TAPULARIMIZ da TEHLİKEDE!

Ülkenin varlıkları birer birer giderken, yastık altı altınlara göz diken AKP şimdi de tapularımızı elimizden alacak. Nasıl mı? Açıklayalım.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 67 maddelik Torba Yasası taslağı ile imar hakları ve kentsel dönüşüm alanlarında değişiklikler yapılıyor. Yasa taslağında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 13. maddesi, 4. madde ile yeniden düzenleniyor. Bu değişiklik ile imar hakları transferi gerçekleşecek. Bu, imar haklarının menkul kıymetlere dönüştürülüp imar borsasında alım satıma konu edilmesi ile sağlanacak.
 
İMAR HAKLARI TRANSFERİ (İHT)
 
İHT şudur:
Korunması gerekli alanlarda, var olan imar hakkı veya imar baskısı altında oluşabilecek potansiyel imar haklarının, bir bölümünün veya tamamının bir menkulleştirme aracı ile başka alana transfer ederek bu alanların korunmasını sağlamak ve/veya “kentsel arsanın yeniden üretimi”ne olanak vermektir.
Sistemin özü:
Arsa sahibinin kendi isteği ile mülkiyet üzerinde var olması gereken imar hakkını kullanmayıp, bu hakkın, bir başka projede kullanılmak üzere paraya çevrilmesinin menkul kıymetlerle sağlanmasıdır.
Modelin avantajı:
Bir arsa sahibi mevut arsa üzerindeki imar hakkını daha fazla inşaat yapmak ve bu nedenle daha büyük arsaya ihtiyaç duyan yatırımcıya satması ile yatırımcının inşaat yoğunluk talebi yerine gelmiş olacak. Arsa sahibi de başka bir bölgede başka bir projede mülk sahibi olabilecek. Yani arsa sahibi mevut imar hakkını başka bir bölgeye transfer etmektedir.
 
HEDEF KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI
 
Hedef kentsel dönüşüm alanlarında arsa sahibi olanların imar haklarının menkul kıymet sertifikalarına dönüştürülerek bu alandan uzaklaştırılması ve bu bölgede inşaat alanlarının yoğunlaşmasını talep eden inşaatçıların ve yatırımcıların önünün açılmasıdır.
Sertifikayı alan bu alandan uzaklaşıp başka alanlara transfer edilecek ve küçük arsa sahipleri ve yatırımcılar kent dışına atılmış olacaktır.
İmar Borsası'nda alınıp satılacak imar hakları aşağıdaki alanlarla ilgili olacak.
*6306 sayılı yasa kapsamına göre afet riski bulunan alanlar
*Kentsel dönüşüme konu olan alanlar
*Jeolojik açıdan tehlikeli bölgeler
 
İMAR BORSASI GELİYOR
 
İmar hakkı menkul kıymete (sertifikaya) dönüşen kişi bunu hemen satabilir. Bu bir menkul kıymet satışıdır.
Bekleyebilir sertifikaların değerinin artışından yararlanmak ister. Veya kurulacak borsada işlem görmesini sağlayabilir.
Bu borsanın en büyük oyuncuları Türkiye Varlık Fonu, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile büyük inşaat şirketleri olacak.
 
NİYE ŞİMDİ?
 
Ekonomi krizde. İnşaat sektörü tıkanmış durumda. Kentsel dönüşüm alanlarında yatırımcılar inşaat yoğunluğu yani arsa fazlalığı istiyor. Bankalar da yeni bir finansman türevi ile inşaat sektörünü canlandırıp yeni modelle yeni pazar yaratıp para kazanmak amacında.
Öte yandan Kanal İstanbul projeleri gibi projelerin yapımına engel oluşturan arazi ve arsaların kamulaştırılmasını kolaylaştırmak da ayrı bir amaç. Burada kamu yararı nedeniyle kamulaştırma yerine piyasanın gereği bir kamulaştırma söz konusu olacak.
 
TEHLİKELER NE?
 
*Dünyada başarılı örnekleri olan İHT uygulamalarının bizim ülkede sağlıklı kentleşme değil, rant yaratmaya yönelik. Bundan bankalar, büyük yatırımcılar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve büyük inşaatçılar daha çok yararlanacak.
*Dev projeler için arsa üretilecek.
*Tapular sertifikaya dönüşecek. Mülkiyet haklarımız büyük oyuncuların etkin olduğu borsada kaybolup gidecek. Borsadaki dalgalanmalardan menkul kıymet sertifikasını kaybedenler aynı zamanda tapularını da kaybetmiş olacaktır.
*Türkiye Varlık Fonu imar borsasına girip imar haklarının çoğuna sahip hale gelebilecek ve bu sayede büyük projelere girişebilecek veya finansman temin edecektir.
 
GÖZLER DÖNMÜŞ BİR KERE
 
Dünyada, kentleri ve tarihi alanları korumak için kullanılan model olan imar haklarının transferi ülkemizde rant için yapılacak. Bankalar ve büyük yatırımcılar para kazanacak. Kentsel dönüşüm alanlarında yoksul ve dar gelirli mülk sahibi kalmayacak.
Varlık yutma canavarı, elimizde ve yastık altında ne var ne yok almaya karar vermiş. Al sertifikayı ver tapu senedini. Sonra para kazanacağım diye bekle. Yok sevgili kardeşim! Büyük bir inşaat ve borsa yıkımına hazırlan… Sakın ola tapunu kaptırmayasın!


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87