TAŞOZ ADASI’na YUNAN ADASI DEMEK VATANA İHANETTİR!..

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde Taşoz Adası bölgesinde, 2015’den itibaren çıkarılan petrol ile ilgili olarak yöneltilen soruya yazılı olarak cevap verdi. Bakan Dönmez,  “Taşoz Adası, Lozan Anlaşmasının 12. maddesi ile doğrulanan 13 Şubat 1914 tarihli Büyük Devletler Kararı ile Yunan egemenliğine bırakılmıştır. Ege Denizi'nde, Türkiye ve Yunanistan tarafından ülke ve ada karasularının (6 mil) dışında herhangi bir petrol ve doğal gaz arama ve üretim çalışması yapılmamaktadır. Medyada bahsi geçen ve Taşoz Adası'nda yapılan arama ve üretim çalışmaları Yunanistan'ın karasuları sınırları dahilindedir” dedi.

Görsel ve yazılı basında Yunanistan’a Kuzey Ege Adaları’nın sadece kullanma hakkı verildiğini, Taşoz Adası dahil olmak üzere toplam 9 adanın mülkiyetinin ve deniz yetki alanlarının Türk egemenliğinde kaldığını belgeleri ile açıklamamıza rağmen Enerji Bakanı Dönmez’in yaptığı açıklama tam bir vatana ihanet örneğidir.

YUNANİSTAN’a, KUZEY EGE ADALARININ SADECE KULLANMA HAKKI VERİLDİ. ADALARIN MÜLKİYETİ, DENİZ YETKİ ALANLARI VE HAVA SAHASI TÜRKİYE’nin EGEMENLİĞİNDE KALDI!..

30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması’nın 5. Maddesi ile Birinci Balkan Savaşı’nda Yunanistan tarafından işgal edilen Kuzey Ege Adaları ve Meis Adası’nın geleceği hakkında karar verme yetkisi Altı Büyük Devlete verildi.

İkinci Balkan Savaşı’ndan sonra Londra’da düzenlenen Süfera Konferansı sırasında kayıt altına alınan İngiliz Kraliyet Ofisi Tutanaklarında, Yunanistan’a, adaların egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) hakkının verildiği açıkça görülmektedir.

Süfera Konferansı’nın bitiminde Altı Büyük Devlet (Almanya, Avusturya-Macaristan, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya), Ege adaları konusundaki ortak kararlarını, 13 Şubat 1914’te Yunanistan’a ve 14 Şubat 1914’te de Türkiye’ye birer nota ile bildirdiler. Karara göre, Gökçeada, Bozcaada ve Meis Adası Türkiye’ye iade edildi, Yunan işgalindeki diğer Ege adaları ise silahlandırılmamak ve askeri amaçlarla kullanmamak şartıyla Yunanistan’a verildi. Yunanistan’a, adaların egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) hakkı verildi.

Metin ve tutanaklarda Yunanistan’a sovereignty (egemenlik) ya da ownership (mülkiyet) hakkı verilmemiştir.  Sadece possesion (zilyetlik) hakkı verilmiştir.

Ayrıca Prof.Dr. Hüseyin Pazarcı’nın 1986 basımlı, Doğu Ege Adaları’nın Askerden Arındırılmış Statüsü adlı kitabında, Prof.Dr. Sevin Toluner’in 2004 basımlı, Türkiye’nin Bazı Dış Politika Sorunları kitabında ve Deniz Bölükbaşı’nın 2004 basımlı, Turkey and Greece kitabında Yunanistan’a, Kuzey Ege adalarının egemenliği değil, sadece kullanma hakkının yani zilyetlik (possession) hakkının verildiği açıkça yazılmıştır.

1923 Lozan Antlaşması’nın 12.Maddesi ile 13 Şubat 1914 tarihli Altı Büyük Devlet Kararı bir kez daha teyit edildi. Yunanistan’a, Kuzey Ege Adalarının egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) hakkı verildi. Kuzey Ege’de bulunan Taşoz, Semadirek, Limni, Bozbaba, Midilli, İpsara, Sakız, Sisam ve Ahikerya adalarının mülkiyeti ile karasuları, bitişik bölge, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge gibi deniz yetki alanları ile hava sahası Türkiye’nin egemenliğinde kaldı.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİ, TAŞOZ VE SEMADİREK ADALARININ KITA SAHANLIĞI’nda ARAŞTIRMA YAPIYOR !...

Türk Deniz Kuvvetleri, 13-14 Şubat 1914 tarihli Altı Büyük Devlet Kararı ve Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesinden kaynaklanan haklarımızı kullanarak Taşoz ve Semadirek Adalarının kıta sahanlığında araştırma yapıyor. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı’nın 298 /17 Numaralı NAVTEX Duyurusu ile TCG ÇEŞME Gemisinin Taşoz ve Semadirek Adalarının kıta sahanlığında 13-17 Mart 2017 tarihlerinde araştırma yapacağı bütün dünyaya ilan edildi.

NAVTEX Duyurusunda, TCG ÇEŞME Gemisinin Taşoz ve Semadirek Adalarının kıta sahanlığında araştırma yapacağı bölgenin coğrafi koordinatları ile haritası yayımlandı. TCG ÇEŞME Gemisi, 13-17 Mart 2017 tarihlerinde deklare edilen bölgede araştırma yaptı. Yunanistan bu konuda hiçbir tepki vermedi, veremedi.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi Md. 76 ve 77’ye göre kıta sahanlığında araştırma yapma hakkı egemen devlete aittir. Yunanistan’a sadece kullanma hakkı verilen Taşoz, Semadirek ve diğer Kuzey Ege Adalarının mülkiyeti, egemenliği ve deniz yetki alanları Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. Türk Deniz Kuvvetleri de bu bağlamda  Taşoz ve Semadirek Adalarının kıta sahanlığında araştırma yapmıştır.

Enerji Bakanı Dönmez, Taşoz Adası Türk karasularında Yunanistan ve İsrail tarafından çalınan Türk petrolünün hesabını da bugüne kadar verememiştir. Türkiye’ye ait Taşoz Adası’nın Yunanistan’a ait olduğunu ilan eden, 1923 Lozan Antlaşması ve Altı Büyük Devlet Kararını yok sayan, Yunanistan hesabına çalışan ve vatana ihanet eden Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türk Milletinden özür dilemeli ve derhal bakanlık görevinden istifa etmelidir.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87