TÜRKİYE VARLIK FONU TEHLİKEYE GİRDİ!

Türkiye Varlık Fonu (TVF) internet sitesinde kuruluş amacı şöyle açıklanıyor: TVF, ülkemizin ekonomik istikrarının artırılması ve kalkınmasına katkı sağlamak; kamuya ait olan varlıkları daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmek; mevcut kamu varlığına değer katarak gelecek nesiller için daha güçlü bir Türkiye hazırlamak amacıyla kurulmuş bir yapıdır. Oysa uygulamalarla bu amaç dışında borçlanma aygıtına dönüştürülüyor. Nasıl mı?

Son SPK düzenlemesi bunun işareti.

TVF’ye GEÇEN KAMU ŞİRKETLERİ

Kurum / Şirket Hissesi (yüzde)

THY: 59,11

Türk Telekom: 6,18

Ziraat Bankası: Hazine’ye ait hisslerin tamamı

Botaş: Hazine’ye ait hisselerin tamamı

PTT: Hazine’ye ait hisselerin tamamı

Türksat: Hazine’ye ait hisselerin tamamı

Borsa İstanbul: Hazine’ye ait hisselerin tamamı

Türkiye Denizcilik İşletmesi: 49

Eti Maden: 10

Milli Piyango ve Jokey Kulübü: 49 yıllık lisans hakkı Birçok kıymetli taşınmaz

EN SON SPK DÜZENLEMESİ

SPK, 12 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yatırım fonları ile ilgili tebliğde değişiklik yaptı. “Fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalar” başlıklı 17. maddesinin (d ) paragrafını değiştirdi. d) TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Ancak bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz.

BU DEĞİŞİKLİĞİN ANLAMI

Yatırım Fonları tahvil çıkaran kuruluşların tahvillerini alırken fon kaynaklarının ancak yüzde 10’unu bu tahvillere veya başka enstrümanlara yatırabiliyordu. Yani sınırlama vardı. Bunun nedeni fonların risklerini azaltmak. Bugüne kadar TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları bu sınırlama dışında ilen getirilen yeni düzenleme ile Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları da bu istisna kapsamına alındı. Yani yatırım fonları TVF’nin ihraç edeceği para ve sermaye araçlarından istediği kadar satın alabilecek.

YANİ?

Yani şu: TVF ciddi borçlanmaya hazırlanıyor. Para ve sermaye araçlarını ihraç edecek. Yatırım fonları da bunlardan istedikleri kadar alacaklar. Tabi TVF bu borçlanmalar ile ilgili portföyündeki kamu varlıklarının hisselerini teminat gösterecek. Borç ödenmezse hisseler de gidecek. Burada bu borçlanma kâğıtları emekli fonları ve işsizlik fonu tarafından da alınacak. Bu fonlar amacının dışında borçlanma kâğıtlarına sahip olacak. Buradaki para borçlara dolaylı biçimde gitmiş olacak. Varlıkları giden TVF da gitmiş olacak. Fon, fon olmaktan çıkacak ve varlığını kaybeden havuza dönüşecek. Büyük borçlanmaya TVF aracılık edecek. Az borçluyduk biraz daha borçlanacağız. Borç ekonomisi batağına daha da gireceğiz.

TEHLİKE NEREDE?

Borç sarmalı genişleyecek.

TVF borçlanacak. Kamu varlıkları teminat verilecek. Borçlar ödenmezse varlıklar yatırım fonlarına geçecek.

Bütçe disiplininden tamamen kopulacak

TVF kalkınma için kaynak yaratacağı yerde borcun borçla ödenmesine kaynak yaratmış olacak.

TVF kurulurken söylediklerimiz bire bir çıkıyor. Esas amaç belli: savurgan ve borçla finanse edilen ekonominin çivisi tamamen çıkacak.

İşsizlik Fonu ve emeklilik fonlarındaki likitler kâğıda dönüşecek. İşsizlik Fonu paraları borçlara gidecek.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87