TÜRKLERİN YEMEK TARZI ve SARAYIN YEMEK TARZI…

Yeni müfredata göre hazırlanan 5.sınıf Sosyal Bilgiler kitabından “Atatürkçülüğü ve Atatürk inkılâplarını öğreniyorum” ve “Atatürk ilke ve inkılâpları” başlıklı bölüm çıkarılmış yerine evlere şenlik bir başlık ilave edilmiş. Başlık şu; “Türklerin yemek tarzı!”

Yazılanlara ve ders kitabına göre; “Türkler gayet az yerler, sofra zevkine pek az düşkündürler. Bir parça ekmekle beraber, tuz, soğan ve yoğurt bulurlarsa yemek için başka şey aramazlarmış.” Bu özel ve ilginç bilgiler nerede yazıyor? 5.Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabında! Kime hitap ediyor? Çocuklara! Bu durumda velilerin işi çok kolay olacak. Çocukların beslenme çantalarına bir parça ekmek, biraz tuz, bir kâse yoğurt, bir dilim kuru soğan kondu mu iş bitti demektir. Hem ekonomik, hem faydalı da üstelik! İnsan bu öneri karşısında halkını bu kadar düşünen MEB’le gurur duyuyor doğrusu…

Türklerin ders kitaplarına giren yemek tarzından sonra gelelim CB külliyesine giren yemek menüsüne! Efendim basın yazdı, gidenler anlattı, biz dinledik, ağzımız sulandı! 30 ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda davetlilere 15 Temmuz Şehitler Köprüsü şeklindeki ikram platformundan atıştırsınlar diye; “susamlı levrekli simitler, zencefilli somonlu suşiler” ikram edilmiş. Bu neyin tarzı biz bilemeyiz tabii! Bu tarz da okul kitaplarına girer mi? Onu büyüklerimiz bilir kuşkusuz! Ama yeme- içmenin adı bile böylesine göz doldururken, mideyi nasıl doldurdular? Doğrusu merak ettim…

Susamlı levrek ve zencefilli suşiden sonra gelelim gümüş rengi tepsilerde ikram edilen kokteyllerin adına ve içeriğine!

Rozmerili buz küresi eşliğinde limonlu soda! Hibiscus(?) eşliğinde mineralli su! Orman meyveli spesiyal! Kavun rüzgârı demi! Armutlu buz küresi eşliğinde demlenmiş çay! Bahçe naneli limonata! Şeftalili soğuk çay! Üzerinde mini çikolata topları olan ananas suyu!

Veeee şefin ikramı! Ruy-i Derya! Bu da neymiş derseniz! Bakalım neymiş! Hindistan cevizi, süt ve turkuaz rengini versin diye 10 çeşit başka meyvenin karışımından yapılmış içecekmiş!

Yazarken bile ağzım sulandı! Şimdi sıkı takipteyim ilk fırsatta en ekonomik olanını deneyeceğim! Ders kitaplarına girmese de sizlerle paylaşacağım, hızım kesilmezse piyasaya süreceğim.

İçeceği hazırlarken içerik ve malzeme olarak; “Türkler az yer ve sofra zevkine pek az düşkündür” diyen MEB’den ilham alacağım. Görüntü ve isim olarak saraydan kopya çekeceğim!

Efendim adını henüz koyamadım. Ama benim yapacağım kokteylin üzerinde mini ekmek kırıntıları olacak, içi tuz, soğan ve yoğurttan oluşacak!

Takdir sizden, emek benden, ilham MEB’den, kopya saraydan! Şimdiden afiyet olsun…

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87