UĞUR MUMCU'dan EMPERYALİZM ve LAİKLİK DERSİ

Uğur Mumcu 5 Aralık 1989’da diyordu ki:

"ABD için sorun, İran, Irak ve Türkiye’nin birer bölümünü kapsayacak bir Kürt devleti üzerinde şimdiden egemen olmak ve olası petrol yataklarını bu Kürt devleti aracılığı ile elinde tutmaktır.

Kürtler üzerinde “Amerikan mandacılığı” hazırlığına kimse “Sosyalizm”, ”Marksistlik” ya da “Devrimcilik” etiketi yapıştırmamalıdır.

ABD emperyalizmi, gerçekten “emperyalizm” ise Kürt sorunun bu kadar canlı tutulmasında da bu emperyalist siyasetin güttüğü amaç niçin göz ardı ediliyor?"

Bugün Kürtlerin statü (bağımsız devlet, özerklik, vb) elde etmesi uğruna ABD emperyalizminin YPD’ye silah vermesine itiraz ediyor görünseler de “işbirlikçi” bulup iletişimini kesmeyen solcularımız ordumuzun Afrin’e girmesine “savaş karşıtlığı” ile karşı çıkıyor. Oysaki Mumcu onlara haklı olarak soruyor:

“ABD emperyalizmi, gerçekten “emperyalizm” ise Kürt sorunun bu kadar canlı tutulmasında da bu emperyalist siyasetin güttüğü amaç niçin göz ardı ediliyor?"

Emperyalizmi görmeyip en sonunda “ABD de bölgemizde olmasın, PYD emperyalizmle bir olmasın ama dediğimiz olmuyor. Ne yapalım ki Kürtler emperyalizme dayanarak da olsa statü elde ediyorsa bunu bölge hatta dünya özgürlüğüne karşıtlık olarak damgalamayız” tavrına gelenler aslında emperyalizme karşı olmuyorlar. Savaş karşıtı olmak güzel ama savaşı dayatıyorlarsa da vatanı savunmaktan kaçmak olmaz. Onun için savaş karşıtlığı ülkemizi savunmasız bırakıyor. Çünkü ABD PYD’ye 5 bin tır silahı IŞİD için vermedi. IŞİD yok bölgemizde. Ülkemizin de içinde yer aldığı bölge ülkelerini silahla susturmak için verdi, veriyor.            

“AKP, Başkanlığı garantilemek için Suriye’ye giriyor” gerekçesiyle harekata karşı çıkmak ABD’nin bölgemize yerleşmesini, daha onbinlerce silahı terör örgütlerine vermesini izlemektir. Diplomasiyle ABD’nin, terör örgütlerinin durdurulmayacağı ortada. AKP ile mücadele vatan savunmasına halel getirmemelidir. Daha AKP iktidarda değilken Körfez savaşıyla ABD bölgemize geldi, planını yaptı.

Emperyalizmi geriletmeden özgürlük olmaz. ABD’nin bölge niyetlerini görmezsek belki PYD statü elde eder ama bölgenin ve dünyanın nefreti üzerinde olacağından emperyalizme olan bağımlılıkları artar ve bölge hatta dünya savaşına neden olabilirler. Böyle bir ortamda Kürtler özgür olamaz. Dahası bölge ülkeleri de. Yaşanan sıkıntılara rağmen ABD’nin güttüğü amaç göz önünde tutularak KÜRT, ARAP, FARS geleceğini birlikte kurmalıdır.

Uğur Mumcu, “laikliğin tehlikede olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna “Türkiye'de özellikle son on yıldır tarikat, siyaset ve ticaret üçgeni var. İslamcı ideoloji veya tarikatlar yasaları aşan bir ayrıcalık sahibi oluyor. Bu nedenle devlet eliyle laiklik yok ediliyor” yanıtını vermiş ve “tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar” diye uyarmıştı. Ve başımıza FETÖ darbesi geldi.

Sosyalistlerimiz, Kemalistlerimiz FETÖ için “Türk dilini yayıyor” diye kutlamıştı. Hatta AKP'yi yıkmak için FETÖ'ye sessiz klanları da vardı. Ne de olsa AKP'yi çatırdatıyordu. AKP, emperyalist araçlara yaslanarak indirilebilir ama AKP anlayışı indirilemez. Hatta bir bakmışsınız bunu deneyenlerin kendisi kullanışlı alet haline gelmiş.

Unutmayalım;

Dinciler bizim “halkın dini değerlerine karşı görünmeyelim” ürkekliğimizden, hatta “aman oy gelmez, büyüyemeyiz” çıkarcılığımızdan güç alarak toplumda ve devlette örgütlendiler.

Emperyalizmi ve laikliği önemseyelim.

Tarihçi-Yazar Mustafa Solak
https://twitter.com/karahuseyinler

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87