YARGI REFORMUNDAN GAZETELERE DARBE

Yargı Reformu Strateji Belgesinde (YRSB) gazetelerde yayınlanan resmi ilanların ciddi bir maliyet oluşturduğu gerekçesi ile genel olarak ilanların yayınlanmamasına yönelik tasarruf amaçlı bir hedef konulmuştur. Bunun anlamı şu: Devletin bu kadar resmi ilan vermesine gerek yok; bu ciddi bir maliyet.

Bu düzenleme yasalaşır da resmi ilanların gazetelerde yer alması hususu ciddi biçimde azalırsa o zaman çoğu gazete batar.

BASIN İLAN KURUMU İŞLEVİ KALMAZ

Basın İlan Kurumu (BİK) resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık etmektedir.

YRSB’de yer alan bu husus yasalaşırsa BİK’in işlevi kalmaz ve çoğu gazete ciddi bir kaynaktan yoksun kalır.

BİK ilan gelirleri gazetelerin satış gelirleri yanında en büyük gelir-kaynak kalemini oluşturmaktadır. Çünkü özel reklam pastasından gazeteler adil ve eşit biçimde pay alamamaktadır. BİK ilan dağıtım kriterleri objektif olduğundan tüm gazeteler resmi ilan pastasından kurum aracılığı ile payını alabilmektedir.

BİK GELİRİ ÖNEMLİ BİR KAYNAK

Öte yandan bu gelir zamanında aksamadan tahsil edilen bir kaynak olduğundan tüm gazeteler için nakit akışında önemli katkı sağlamaktadır.

Gazetelerin tedarik sistemi BİK ilan gelirleri nedeniyle aksamadan yürüyebilmektedir.

Özellikle patronsuz ve bağımsız gazeteler için bu kaynak daha da önemlidir. Bu gazetelerin “can suyu”dur.

HABERCİLİK ÖLÜR

Gazeteler aslında birer kamu hizmeti yapan özel işletmelerdir.

Doğru habercilik ve yararlı kamu hizmeti için gazetelerin kaynak temini konusunda özel kuruluşlara bağımlı olmaması gerekir. Bunu engelleyen en önemli durum da BİK ilan gelirleridir.

Eğer BİK ilan gelirleri gazeteler için tarihe karışırsa birçok gazete bunu ikame edecek gelir-kaynaktan yoksun kalacağı için tarafsız habercilik yapmak için çırpınan birçok gazete de kepenkleri indirmek zorunda kalacaktır.

TASARRUF BUNUNLA OLMAZ

Devlet resmi ilanlardan tasarruf ederek kamuda maliyetleri, yükleri, savurganlığı azaltmak istiyorsa resmi ilanların kısılmasına kadar tasarruf edeceği yığınla kalem var ki, resmi ilan maliyeti devede kulak kalır.

Bürokratın masa başında sadece matematik yaparak bu sonuca ulaşmasının sonuçları mutlaka kamu oyunda tartışılmalı meseleye gazetecilik-habercilik yönünden bakılmalıdır.

Geldiğimiz noktada ciddi sıkıntıları olan ve zarar eden basın işletmeleri yok edilmek isteniyorsa resmi ilanların gazetede yayınlaması sistemini kaldırır, BİK’i kapatır, gidersiniz.

Sonra, sonrası yok bu işin... Kamuoyu haber besin kaynaklarından yoksun kalır; siz sağ biz selamet.

Ekonomiyi düzlüğe çıkarmak istiyorsak önce şu faizlerden işe başlayalım ey sevgili bürokratlar!

YRSB’de yer alsa da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinin sağduyu göstererek böyle bir yasal düzenleme yapmayacaklarına inanıyoruz.

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87