ZEYTİN AĞAÇLARINI KESMEK

“Üretim Reform Paketi”ne dahil edilen yatırım için gerekli alan yaratmak gerekçesi ile zeytinlik alanların sanayi alanlarına dönüşmesine ilişkin yasa aslında Meclis’in alabileceği bir karar değil. Yüzyıllara dayanan bu zeytin ağaçları gelecek nesilleri de ilgilendirdiğinden bir yasa maddesi ile yok edilemez. Bir bakanın ısrarıyla bu yasa çıkarılamaz. Toplumun ezici bir çoğunluğunun bunu kabul etmesi ile ancak böyle bir yasa uygulanabilir. Bu yasa maddesi aslında sizin nefesinizi ve gıdanızı sizden alıyorum, demekle aynı anlama gelir. Buna da hiçbir iktidarın yetkisi olamaz. Öte yandan bu zeytin ağaçları üzerinde tüm dünya insanlığının hakkı da vardır.
 

Bugüne kadar üretim ekonomisini ihmal ederek borçla finanse ettiği tüketim ekonomisine ülkeyi mahkûm etmiş AKP iktidarının birdenbire üretim reformları ile üretim ekonomisine dönme isteğinin aslında samimi veya gerçekçi olmadığını zeytinlik alanlarının yatırım alanlarına dönüştürme çabası ile kanıtlanmaktadır. Ülkede yatırım yapılacak yer kalmadı, her tarafta fabrika bacaları tütüyor, diğer ülkeler bizden sanayi ürün ithal etmek için sanki sıra bekliyor da biz zeytinlik alanlarına sanayi kurmak zorunda kalıyoruz.
 

Bu nedenle doğa katili bu yasaya toplumdan ve birçok kesimden büyük tepki var. Nasıl olmasın ki?

ZEYTİNLE DOYAN BİR ÜLKE
 

Bizler olarak yarım somun,5-10 zeytin, bir domates, bir dilim peynir ile karnını doyuran bir milletiz ve bundan büyük keyif alırız. İşte bunun kanıtı: dünyada yemeklik zeytin tüketimi yılda kişi başına 300 gram iken, ülkemizde 5 kilogram.
 

Zeytin şarkılarımıza ilham kaynağı da olmuş en önemli gıda maddelerimizden biridir. Zeytin gözlüm sana meylim nedendir, şarkısını mırıldarken aslında zeytinin bizim için ne denli önemli olduğunu ifade ederiz.
 

Buna rağmen sen gel ülkemizde bulunan 170 milyon zeytin ağacının en az 100 milyonun kesilmesine yol açacak bir yasa çıkar ve bunu da “kamu yararı” gerekçesine dayandır.
 

Zeytin ağaçlarını keserek büyük toplumsal faydayı yok ederken buralara yapılacak sanayi yatırımları ile kamu yararı gözet. Buna nasıl inanalım.
 

FAYDA-MALİYET
 

Zeytincilik konusunda uzman olan Nurettin Ergunve Süleyman Yurddaşer dostlarımızdan gelen verileri derledik. Bu verilere göre fayda-maliyet analizi yapınca bakın neler çıkıyor:
 

*Dünyada toplam zeytin ağacı sayısı 900 milyon. Türkiye ise 170 milyon ağaç var. Yani dünyada bulunan zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 20’si ülkemizde.Ne büyük bir avantaj…
*Sofralık zeytin üretimi dünyada yaklaşık 2.5 milyon ton. Türkiye’de 400 bin ton. Yani dünya üretiminin yüzde 16’sını ülkemiz üretiyor. Ne büyük bir ayrıcalık…
*Zeytinyağı üretiminde dünya toplamı 14.1 milyon ton iken ülkemizde 2.9 milyon ton. Yaklaşık yüzde 20 üretim payı. Vatandaşlarımızın sağlığı için ne büyük fayda…
*Dünyada İspanya, İtalya, Yunanistan ve Suriye’den sonra zeytin üretiminde 5. sıradayken bu yasa ile zeytin ithal eder duruma gelmemiz kaçınılmaz bir gerçek.
*20 yaşında bir zeytin ağacı 15-20 kg. zeytin vermektedir. 100 milyon ağaç kesildiğini varsayarsak 2 milyar kilogram zeytin üretimi yok edilecek demektir.
*Milyonlarca ağacın bakım giderleri nedeniyle ekmek yiyen kesim ortadan kalkacaktır.
*1 dönüme 30 zeytin ağacı dikilebilmektedir. 100 milyon ağacın yaklaşım 3.3 milyon dönüm arazi sanayi yatırımına tahsis edilse araziden yaratılacak rantın değerini yaklaşık 33 milyar dolar olarak hesaplayabiliriz. ( 3.300.000 m2*10.000 dolar/m2=33 milyar dolar)
*Zeytinlik alanlarına yapılacak sanayi yatırımları ara malı ithal ederek yapılacak yatırımlardan oluşacağını söylemek yanlış olmaz. Bu durumda yaratılacak katma değer de çok düşük olacak.

 

DOĞAYI SEVMEMEK
 

Tüm dünya ülkeleri iklim değişikliklerine karşı doğayı korumak için çaba sarf ederken Allah’ın bize bahşettiği bu muhteşem topraklarda plansız, programsız, gözü dönmüş rantçıların iştahına esir olarak, zeytinlik alanlarını yok ederek, doğayı katlederek kalkınma yapmak mümkün değildir.
 

Bu topraklara kıskanarak bakan Batı’nın karşısında güçlü olmak istiyorsak bu toprakları sadece silahla değil, ona sahip çıkarak koruyabiliriz. Aksi hale doğa intikamını alır. Bizden söylemesi…

https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87