1 MAYIS TÜM EMEKÇİLERE SELAM OLSUN..

Sevgili Okurlar Merhaba,

1 Mayıs Türkiye'de ilk kez 1923 yılında kutlanmış, 1935 yılında ise 1 Mayıs’a "Bahar Bayramı" adı verilmiş ve tatil günü ilan edilmiştir. Bilindiği gibi 1 Mayıs 1977 günü tarihimize  "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçmiş ve Taksim Meydanı'nda yaşanılan bu acı dolu kanlı günün ne yazık ki failleri ve ardında olanlar bir türlü aydınlığa kavuşamamıştır. 1 Mayıs 1977 tarihimizin en büyük emek mücadelesi ve direnişidir.  İşçi sendikalarının ve halkın Taksim Meydanı'ndan vazgeçmemelerinin asıl nedeni de budur.

Taksim, İşçi sendikaları ve işçiler için ayrı ve özel bir anlam ifade eder. Taksim, işçi sınıfının gözünde sembolleşmiştir. Sendikalar ve işçiler 1 Mayıs 1977 günü hayatlarını kaybeden 34 canımızı anmak ve faillerinin bulunmasını haykırmak için Taksim'de ısrarcıdır. Ancak işçilerin bu meşru isteği ne yazık ki kabul görmemektedir. Çünkü Adalet ve Demokrasi toplumu yönetenlerin kendi "Diktatöryal" anlayışları içerisinde geçerli olabilir. Onlarında Adalet ve Demokrasi anlayışı budur.
Anayasamızın 34. Maddesin de Herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu açıkça belirtilmiştir. Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için yapılan başvuruyu kabul etmemişti. Gerekçe olarak iç hukuk yollarının tükenmemiş olmasını göstermişti.! Karar ise oy birliği ile alınmıştı.  Oysa ki AİHM verdiği kararda Taksim Meydanı’nın gösterilere kapatılamayacağı bildirilmişti.! 

Valiliğin 1 Mayıs’ı kutlama taleplerini bu yılda reddetmesinin ardından Taksim Meydanı için ek önlemler şimdiden alındı. Bu yılda önceki yıllarda olduğu gibi çevre illerden Çevik Kuvvet Ekibi getirileceği, ayrıca İl Jandarma Komutanlığı’ndan destek alınacağı belirtildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1 Mayıs kutlamaları için 29 Nisan’dan itibaren tüm personel izinlerini iptal etti. Hatırlanacağı gibi geçen yıl İstanbul genelinde 38 bin polis görev almış şehir de deyim yerindeyse sıkıyönetim ilan edilmişti. Anlaşılan o ki bu yıl da işçi ve sendikalara Taksim için geçit yok. Ama işçi ve sendikalar bu meşru davalarından geri dönmeyip Taksim’e çıkmayı deneyecekler.

1 Mayıs emeğin, emekçinin dünyanın her yerinde taleplerini haykırdıkları evrensel bir gün. Alın teri döküp, emek harcayarak ülkenin gelişmesine büyük katkı sağlayan işçiler ne yazık ki bu birlik, beraberlik ve dayanışma gününü anlamına uygun olarak kutlayamayacak. İşçiler taşeronlaşmaya, ucuz iş gücüne, köle düzenine dur demek için alanlara inmeyi deneyecekler. Eşit ücret, eşit sınıf bu toplumu oluşturan herkesin hakkı. 1 Mayıs işsizlik, iş kazaları, çocuk işçiler, çalışma saatleri, çalışma koşulları ve taşeronlaşmanın,  önleminin alınıp tartışılıp konuşulması gereken bir gün.  Ve adı üzerinde 'Bayram…' İnsanların bayramlarını kutlama hakkı var.. 

Bizler ekmeğini bölüp, paylaşanlardanız. Söz konusu emek, iş ve ekmek mücadelesi olduğu zaman durmamız ve olmamız gereken yer bellidir. ‘Sermaye Ancak Emeğin Meyvesi Olabilir…!

Birlik ve Dayanışma inancıyla, Emek ve Özgürlük Mücadelesinde 1 Mayıs İşçi Bayramını Kutlarım. 1 Mayıs 1977'de kaybettiğimiz 34 canımızı, Soma’da yitirdiğimiz 301 kardeşimizi ve nicelerini rahmetle anıyorum. Işıklar içinde uyusunlar.

Ey Benim Sol Yanım; Umudum, Ekmeğim, Aşım Bu Kavga Bizim, Bu Kavga Hepimizin Kardeşlerim…

Sevgiyle kalın...

https://twitter.com/ceydaknay
https://www.facebook.com/ceymin













 


Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87