BU HOLLANDA MERAKI NERDEN ÇIKTI? ANLATACAĞIM…
 

Cuma günkü yazıma çok yorum geldi. Meğer okurlarımın bir kısmı Hollanda ile ilgili haberi duymamışlar iyi mi? Hatırlatmak babından yineliyorum hani “Hollanda hapishanelerini kapatıyordu ya! Ben de durumdan vazife çıkarıp bir öneri paketi hazırlamıştım ya!  İyi hal gösteren mahkûmlarımızı Hollanda’ya göndermeyi teklif etmiştim ya! O yazım işte… 
 

O zaman sıkı durun bir Hollanda haberi daha vereceğim. Önce kısa bir künye! Hollanda’nın nüfusu 17 milyon. Yüzölçümü 41 bin 543 kilometre kare. Barındırdığı yabancı sayısı 3.5 milyon. Bunun 400 bini Türk. Efendim bu Hollanda var ya! Yüzölçümü itibariyle aşağı yukarı bizim Konya kadar. (Konya 39 bin kilometre kare)Yine bu Hollanda tarım ürünleri ihracatında rekor kırıyor. Biz zeytinden elmaya canım arazilerimizi, yeşil alanlarımızı cansiperane bir şekilde termik santrallere kurban verirken elin Hollandalısı 2016 yılında tarım ihracatını 85 milyar Avroya çıkarmış iyi mi?
 

Yine sıkı durun! Koskoca ülkemizin ihracatı sadece 17,1 milyar Avro iken, Hollanda bizden aşağı yukarı 5 kat daha fazla ihracat yapıyormuş. İyi mi? Üstelik buna 9 milyar Avroluk tarım makinaları ihracatı dâhil değilmiş. Ne desem ki ben! Şimdi daha iyi anlıyorum niye hapishanelerini kapattıklarını!
 

Gelelim ihraç ürünlerine ve bu 85 milyar Avronun içinde nelerin olduğuna; Süs bitkileri, et, süt, sebze, sıvı ve katı yağlar. Bazılarında dünyanın en büyük ihracatçısı olurlarken, bazılarında ilk 3. ve 4. sırada yer alıyorlar.
 

Neden? İki nedeni var…
 

Birincisinden başlayalım; Kooperatifleşmeye önem veriyorlar. En iyi neyin yetiştirileceğini iyi araştırıyorlar. Atılacak ilaçtan, kullanılacak suya her kademede denetimi elden bırakmıyorlar.
 

İkincisi ise; Hollanda’da ziraat mühendisleri arazide çalışıyorlar, işleyişi ve ne yapılması gerektiğini ekimden hasada arazide öğretiyorlar.
 

Peki, bizde nasıl oluyor? Ya da neden olmuyor? Şöyle olmuyor!
 

Toplam sayısı 200’ü bulan üniversitelerimizin 33’de Ziraat Fakültesi bölümü bulunuyor.Bu fakülteler yılda 4 bin yeni mezun veriyor. Ve ülkemizde 40 bin işsiz ziraat mühendisi iş bekliyor…
 

Koşullar bu iken ve hal böyle iken kalk da Hollanda’yı anlatma? Ya da örnek verme? Hele de süt kokan peynirlerini yedikten sonra…
 

Not: Bu yazıyı hazırlarken Cumhuriyet’ten arkadaşım dostum Özlem Yüzak’ın; “Zeytin Tasarısı Ertelendi Ama!” yazısından yararlandım. Teşekkür ederim. Önemli Not: Acil ihtiyaçlar listemizin başına kısa bir Hollanda tatili mi koysak ne yapsak?

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87