EMPERYALİZMİN ADINI KOYALIM

Türkiye emperyalizmle cephe cepheye geldikçe zihinlerde de toptancı yaklaşımlar beliriyor ve kendimiz dışında herkesi emperyalist görme eğilimi oluşuyor. Türkiye gelişmekte olan ve mazlumlar dünyasına mensup bir ülke. Dolayısıyla emperyalizmle doğal bir çelişkisi bulunuyor. Bu çelişki emperyalizm olgusuyla ilgili. Stratejik olarak emperyalizme karşıyız. Burada şu soru önemli: Emperyalizmi bugün kim temsil ediyor? Emperyalist hiyerarşinin patronu kim? Bu soruyu cevaplayarak genelde emperyalizme olan karşıtlığı özelde bugün emperyalizmi temsil eden ülkeye yöneltebiliriz.

Bugünün koşullarında Türkiye’den bakalım: Türkiye’yi bölmek isteyen hangi ülke? Türkiye’ye karşı terör adı altında silahlı saldırılar tertipleyen hangi ülke? PKK-PYD’ye 4 bin tır silahı kim verdi/veriyor? PKK-PYD, FETÖ, IŞİD gibi Türkiye’yi ve bölgemizi tehdit eden terör gruplarının arkasında kim var? 15 Temmuz’un ve bölgedeki turuncu devrimlerin hamisi kim? Afganistan’ı, Irak ve Suriye’yi kim karıştırdı?

Bu soruların cevabı bugün güncel olarak emperyalizmin adının konmasıdır. Bugün emperyalizmi ABD temsil ediyor. Türkiye ve bölgemiz ABD ile savaşıyor, ona karşı bağımsızlık mücadelesi veriyor. Türkiye ABD’ye karşı Rusya ile İran ile ve hatta Çin ile yakınlaşıyor. Bu karşı “Ama Rusya’da emperyalist.” Sesleri yükseliyor. Yukarıdaki  hangi sorunun cevabı Rusya’dır. Rusya’nın bölge ülkelerini bölme planı var mı? Suriye’de terör gruplarını mı yoksa Suriye devletini mi destekliyor? 15 Temmuz’un veya turuncu devrimlerin arkasında Rusya mı var?

Rusya ve Çin bırakalım emperyalist olmayı ABD kuşatması ile karşı karşıya. Kafkaslardaki renkli devrimler Rusya’ya karşı. Ukrayna ve Gürcistan krizleri niçindi?

ABD K. Kore üzerinden kimi tehdit ediyor? Çin’i. Arakan ve Sincan-Uygur Türkleri üzerinden kimi karıştırmak istiyor? Rusya ve Çin de esas olarak emperyalizmle savaş cephesinde. Fakat öncelikler farklı olabilir. Türkiye’nin önceliğini Türkiye’nin tehdidi belirler. Türkiye için PKK-PYD’ nin tasfiyesi önceliktir. Rusya’nın önceliği bu olmayabilir.  Bölgede ABD’yi yalnızlaştırmak için PYD’ye havuç siyaseti Rusya’nın önceliği olabilir. Türkiye kendi önceliğine uygun siyasetini ortaya koyarsa karmaşık görünen süreç netleşir. Türkiye Esat ile işbirliği kurar ve PYD kantonlarını dağıtırsa Rusya’nın havuç siyasetine gerek kalmaz. ABD’nin emperyalist planları çöpe atılır.

Bugün Rusya, Çin gibi ülkeler emperyalist sistem içinde değil, o sistemle karşı karşıyadırlar. Kendi önceliklerine göre siyaset belirlemeleri onları emperyalist yapmaz, bizi yapmadığı gibi. Biz Kırım konusunda Rusya’nın hassasiyetine uygun hareket etmemeyi kendimize hak görüyorsak Rusya da PYD ile fotoğraf vermeyi hak görebilir. Sincan-Uygur bölgesi üzerinden Çin’i sıkıştırmaya kalkarsak kendi içimizdeki sorunların kullanılmasına zemim hazırlarız.

Emperyalizm karşıtı cephedeki Rusya ve Çin’i emperyalist görmek en sonunda emperyalizme hizmettir. Emperyalizme karşı dayanışmanın adı ABD emperyalizmine karşı Rus emperyalizmine yamanmak değildir. Bugün tehdit Rusya’dan değil, ABD’den geliyor. O hâlde cephemizi ona karşı kuralım.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87