Gündem:
ARTIK ERDOĞAN'IN ÇİFTLİĞİ OLDU!
MAHKEME KARARINA RAĞMEN

Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan Başbakanlık Hizmet Binası’yla ilgili verilen yargı kararına rağmen inşaat sürüyor.

Üstelik yeni inşaat alanları da açılmak üzere. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 10 Martta gerçekleştirdiği ihale ile yapılacak ek hizmet binaları için harekete geçti. İhaleye 15 firma katıldı, sekiz firmanın verdiği teklif değerlendirmeye alındı.

Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 3 Şubat 2012 tarihli kararıyla AOÇ’nin 7 hektarlık alanının tarihi sit statüsünü kaldırmıştı. Bunun üzerine TMMOB karara itiraz etti ve davayı gören Ankara 11.İdare Mahkemesi geçtiğimiz hafta, AOÇ’nin 7 hektarlık alanı ile Başbakanlık binası inşaatının içinde yer aldığı 46 hektarlık alanın tarihi sit statülerinin kaldırılmasına ilişkin işlemleri iptal etti, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bu gelişmeler üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Başbakanlık inşaatını durduran yargı kararıyla ilgili, “Hukuksuz olarak yaptığımız hiçbir şey yok. Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri çevreciler tarafından tepki çekmiş ve inşaatın acilen durdurulması istenmişti. Ancak şu an yapılan inşaata tepkiler sürerken Başbakanlık Sarayı’nın yanına yeni yapılar da yapılması için ihale gerçekleştirildiği öğrenildi. TOKİ,ihale tarihini öne çekerek bilinmeyen sebeplerden dolayı ihaleyi 10 Martta gerçekleştirildi.

Yapılan ihalenin konusu ise Başbakanlık Sarayı’nın dekorasyonu, alt yapı ve çevre düzenlemesi, ana binanın etrafına yapılacak güvenlik işletme binası, kafeterya, kreş, protokol güvenlik, servis binaları (basın, BİMER, mal kabul, personel giriş), cami, kongre salonu, nizamiye binasının yapımı.
 

İhalenin 10 Martta saat 15:00’te gerçekleştiği duyumunu aldıklarını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuyla ilgili şunları söyledi: “Mahkeme kararları inşaatın devam ettiği ve AOÇ’nin kalbi konumundaki tarihi çekirdek alanının sit statüsünün devam ettiğini hukuken ortaya koyan kararlardır. Bu itibarla ihalenin yapılması yargı kararlarına, hukuka aykırıdır. İhalenin iptal edilmesi için TOKİ’ye resmi yazı yazdık. AOÇ’de yine ağaç kesilecek, yeni yapılaşmaların önü açılacak. Buna izin vermeyeceğiz.”

Candan, AOÇ’de talanın durmadığını söyleyerek, yarın Başkent Dayanışması’nın Başbakanlık Hizmet Binası önünde saat 12.30’da gerçekleştireceği eyleme kentlilerin destek vermesini istedi.



Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

NACİ GÖRÜR UYARDI
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa’nın aktif fay...

Haberi Oku