Gündem:
İŞTE CHP'nin GÜLENLERİ ve KÜSENLERİ
İŞTE CHP'nin GÜLENLERİ ve KÜSENLERİ

Milletvekili aday listesini ön seçim ve eğilim yoklamaları aracılığıyla büyük ölçüde şekillendiren CHP, dün 20.00’de Parti Meclisi’ni (PM) toplayarak, ön seçim ve eğilim yoklaması sonucu belirlenen adaylar dışında, listelere girecek isimleri sabaha kadar süren mesaisinde netleştirdi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun PM’nin girişinde yaptığı kısa değerlendirmede, “Bazı isimlerle yolumuza devam etmeyeceğim” mesajını verdiği öğrenildi. “Siyaset uzun soluklu bir yarıştır” diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, liste dışı bırakacaklarına ilk mesajı verdi; ardından listeleri okumaya başladı.

Listelere bakıldığı zaman Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar ve Yakup Akkaya ile aralarında Sinan Aygün, Aydın Ayaydın, Faik Tunay, Müslüm Sarı, Erdal Aksünger, Umut Oran, Ali Özgündüz, Güldal Mumcu, Aşkın Türeli, Mehmet Ali Susam, Refik Eryılmaz, Ayşe Eser Danışoğlu, Orhan Düzgün, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Sabahat Akkiraz, Ali Demirçalı’nın da olduğu bir çok ismin liste dışında kaldığı anlaşıldı.

Geç saatlere kadar süren çalışmada kontenjan sıraları için şu isimler gösterildi:

İSTANBUL

İstanbul 1. bölge: Birinci sırada aday adaylığı başvurusu yapmayan Şafak Pavey, üçüncü sırada Gürsel Tekin, beşinci sırada Akif Hamzaçebi, yedinci sırada İlhan Kesici, dokuzuncu sırada ise ihsan özkes yer aldı.  Pavey'in, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikna etmesiyle yeniden aday olmaya karar verdiği biliniyor.

İstanbul 2. bölge:
Bu bölgede birinci sırada Ermeni cemaatinin önerisi üzerine avukat Selina Özuzun Doğan, üçüncü sırada Sezgin Tanrıkulu, beşinci sırada Sencer Ayata, yedinci sırada ise Enis Berberoğlu aday gösterildi. Selina Özuzun Doğan 1977 doğumlu, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu. Bilgi Üniversitesi’nde de Yüksek Lisans da yapan Özuzun, Ermenice ve Türkçe’nin yanı sıra Fransızca ve İngilizce biliyor. 

İstanbul 3. bölge: 1. sırada bölgedeki göçmen oylarının etkisiyle Bihlun Tamaylıgil, üçüncü sırada Engin Altay, beşinci sırada erdoğan toprak, yedinci sırada Murat Özçelik, dokuzuncu sırada Mehmet Bekaroğlu gösterildi.

ANKARA

Ankara 1. bölge: 1. sırada Gülsün Bilgehan, 3. sırada Tekin Bingöl, 5. sırada Levent Gök ve 7. sırada Bülent Kuşoğlu yer aldı.

Ankara 2. bölge: 1. sıra boş bırakıldı. Kılıçdaroğlu’nun bu sıra için Diyanet Vakfı’nın eski Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu, Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu ve PM üyesi Şenal Sarıhan arasında bir tercih yapacağını belirttiği öğrenildi. 3. sırada ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç yer aldı.

İZMİR

İzmir 1. bölge: 1. sırada Madımak katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı PM üyesi Zeynep Altıok, üçünca sırada PM üyesi Tuncay Özkan ve beşinci sırada Roman aday Özcan Purçu aday gösterildi.

Gazeteci Tuncay Özkan, 49 yaşında, Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. İzmir'in Bergama İlçesi'nde doğan eski manken Duygu Dikmenoğlu ile evlenen Özkan'ın geçen ay "Güneş" adını verdikleri bebekleri oldu. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Özkan, altı yıl cezaevinde kaldı. 

Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye Temsilcisi Özcan Purçu, Aydın'ın Söke İlçesi'nde ancak iki yatak konabilen, eskidiği için üç ayda bir yenisi kurulan naylon çadırda doğdu, tuvalet ve banyonun dışarda olduğu, suyun camiden taşındığı Roman mahallesinde büyüdü. Çadırda mum ışığında sokak lambası altında ders çalıştı, sepet örerek ailesine destek oldu. Annesinin terlikleriyle okula gitti. Bu imkansızlıklara rağmen üniversitede kamu yönetimi eğitimi aldı ancak kaymakam olamadı. "O çamurdan kurtulmak için okumam lazımdı" diyen Purçu, bugün TBMM'ye girmeye hazırlanıyor.

İzmir 2. bölge: 1. sırada Selin Sayek Böke, 3. sırada Aytun Çıray ve 5. sırada eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel aday gösterildi. 

43 yaşındaki Selin Sayek Böke, ODTÜ iktisat mezunu, Duke Üniversitesi'nden doktoralı. Bilkent Üniversitesi'nde iktisat dönem başkanlığı yaptı. Bentley Collage'da yardımcı doçent olarak çalıştı. IMF'nin Washington DC ofisinde ekonomist olarak görev aldı. Georgetown Üniversitesi'nde ders verdi. Evli ve iki çocuk annesi olan Böke, eski Başbakan Tansu Çiller'e benzetiliyor.

55. ve 56. Hükümetler döneminde Maliye Bakanlığı yapan Zekeriya Temizel, 67 yaşında olup Tokat'ta doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 18 Nisan 1999 seçimlerinde DSP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Temizel seçilememişti. Temizel, 31 Mart 2000 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na atanmış, 4 Mart 2001 tarihinde bu görevinden istifa etmişti. 6 Eylül 2014 tarihinde CHP'den PM üyeliğine seçildi. Evli ve iki çocuğu olan Temizel, Fransızca ve Almanca biliyor. Temizel aktif siyasetin ardından Aydın'ın Söke İlçesi'nde ilaç ve kozmetikte kullanılan uçucu yağ üretimi yapıyor. 

ANTALYA

Antalya 3. sıradan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski başkanı Çetin Osman Budak aday gösterildi.

AYDIN

Aydın 1. sıradan Bülent Tezcan aday oldu. 

TEKİRDAĞ

Tekirdağ 1. sıradan Faik Öztrak aday gösterildi.

MERSİN

Mersin’de ilk sıra kontenjanın iptal edildiği, dördüncü sıra kontenjanın ise sanayici Mustafa Baysan için kullanıldığı belirtildi.

MUĞLA

Muğla 2. sıradan Ömer Süha Aldan aday oldu. 

ADANA

Adana’da ikinci sırada Zülfikar İnönü Temel, beşinci sırada ise Mustafa Kemal Özkan aday gösterildi.

AĞRI

Merkez yoklamasıyla belirlenen adaylar arasında ise Ağrı’da eski Devlet Bakanı Cemil Erhan aday oldu. 

ELAZIĞ

Elazığ’da merkez sağ kökenli Feyzi Septioğlu aday gösterildi. 

ÇANKIRI

Çankırı’da Murat Atalay aday oldu. 

BAYBURT

Bayburt’ta Murat Bülbül aday gösterildi.

YALOVA

Yalova’da Muharrem İnce liste başı oldu.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de PM üyesi Gaye Usluer ve gazeteci Utku Çakırözer ilk iki sırayı aldı.

HATAY

Hatay’da Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı, milletvekili Mevlüt Dudu, Serkan Topal ve Birol Erten aday gösterildi.

KOCAELİ

Kocaeli’de avukat Fatma Kaplan Hürriyet, milletvekili Haydar Akar ile partinin belediye başkan adayı Tahsin Tarhan, Engin Özkoç aday gösterildiler. 

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da Bucak aşiretinden eski belediye başkanı Ali Murat Bucak birinci, eski Saadet Partili Hasan Oğul ikinci sıradan aday gösterildi.

TUNCELİ

Tunceli’de ise Ali Mustafa Çelik ve işadamı Gürsel Erol aday gösterildi.

TOKAT

Tokat’ta eski il başkanı Duran Kum ilk sırayı alırken, milletvekili Orhan Düzgün’ün listeye girmemesi bazı PM üyelerince tepki topladı.

GAZİANTEP

Gaziantep’te ise Mehmet Şeker, Mehmet Gökdağ ve Ali Peri ilk sırayı aldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da Muhsin Koçyiğit ilk sırayı aldı.

IĞDIR

Iğdır’da ise ikinci sıraya konulan Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey, itirazlar üzerine listeden çıkarıldı.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST EŞYALARI BULUNDU
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku