Gündem:
'YERİ ENDİŞE VERİCİ'

"YERİ ENDİŞE VERİCİ"

Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında saat 16.38’de bir deprem gerçekleşti. İstanbul’da da hissedilen 4.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, önemli açıklamalarda bulundu.

Bugünkü depremin uyarıcı olduğunu belirten Ercan, şu ifadeleri kullandı;

*Geçen hafta Mürefte Hoşköy'de daha önce aşağı yukarı aynı şiddette bir deprem daha olmuştu. Tam bu deprem sırasında ben orada depremi bizzat yaşadım. Deprem odağının üzerindeydim.

*Korkunç bir olaydı. Yerden gürültüyle geldi. Sanki yer çatırdıyor ve kayalar kırılıyormuşçasına bir gürültü gelmişti. Yapıyı salladı. Bugünkü deprem de aynı şekilde oluştu.

*Daha önce Kuzey Marmara depreminin iki kolda kırılacağını belirtmiştim. Biri İstanbul, diğeri Tekirdağ koluydu. Bu İstanbul kolu üzerinde uyarıcı depremler çok fazla olmuyor.

*Bunun ana nedeni kabuğun bu bölgedeki daha kalın ve aynı zamanda daha dayanımının, kırılma direncinin daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Tam Ergene çukurunun bulunduğu kesimde ise Tekirdağ'ın önüne denk geliyor.

*Burada kabuk daha gevrek ve daha kırılgan. Bu nedenle uyarıcı depremler daha fazla oluyor. Bu durum da bize Tekirdağ üzerinde meydana gelecek depremler hakkında bugünkü gibi bilgi veriyor.

“VERİLEN BİLGİLER RAHATLATICI NİTELİKTE”

Bugünkü Marmara Ereğlisi ile geçen gün Hoşköy'de olan depremi karşılaştıran Ercan, böyle bir depremin alıştırma yaptığının görüldüğünü belirterek şöyle devam etti:

*Olasılıkla karada geçmesini beklediğimiz Tekirdağ kolunun batı parçasının denizden geçeceği izlenimini veriyor. Denizden geçecek olursa Tekirdağ'dan Kumbağ önünden Barbaros, Uçmakdere, Gazi Köyü, Hoşköy, Mürefte, Aşağı Kalamış, Erikliceş Şarköy'ün açıklarından Bolayır'ın bulunduğu kesimden Gelibolu'dan Saroz Körfezi'ne geçeceğini gösteriyor.

*1912'de 7,4 büyüklüğünde ve tamamen Uçmakdere'den karadan geçmişti. Melen ve Doluca tepelerinin önünden, Çokal Barajı'ndan Saroz ile birleşmişti. O zaman kızılca kıyamet kopmuştu.

*Çok fazla yıkımcıl ve yangınların olduğu bir depremdi. Eğer bu kol bu kez denizden geçecek olursa yıkımlar daha az olacak ve daha az hasar bırakacaktır. Bu açıdan denizden geçmesi ve verilen bu bilgiler sanki bizi daha fazla rahatlatacak nitelikte.

“BU DEPREMİN ARKASINDAN DAHA BÜYÜĞÜ OLMAZ”

‘Bunun arkasından büyük bir deprem olur mu’ sorusunu yanıtlayan Övgün Ahmet Ercan, “Hayır olmaz. 50 yıllık deneyimime göre bu tamamen uyarıcı bir depremdir. Beklediğim deprem yılı değişmedi. 2045'e kadar bu bölgede büyük deprem beklemiyorum” dedi.

Ercan, “Her an deprem olacak sözü doğru değildir. Çünkü Marmara gergin değil. Marmara'nın kırılması için 6 milyar cigatonluk bir birikim olması gerekiyor. Bu gücün biriktiğiyle ilgili de herhangi bir bilgi yoktur. Dolayısıyla 2045 yılına kadar bu tür uyarıcı depremleri 3,5 ve 6'ya varan depremleri göreceğiz. Bizim tek yapmamız gereken sağlam yerde sağlam konutta oturmak. Kentsel dönüşümü bir an önce uygulamak” ifadelerini kullandı.

.ANA FAYIN HAREKET ETMEDİĞİ ANLAMINA GELİYOR”

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası İstanbul depreminin ‘Kumburgaz segmenti’ adı verilen parça üzerinde beklendiğini hatırlatarak 4.2 büyüklüğündeki depremin de ‘Kumburgaz segmenti’nin batı ucunda meydana geldiğini kaydetti.

Sözbilir, şunları söyledi:

* Bu deprem, kırılması beklenen parçanın batı ucunda gerçekleşmiş. Son 1 yıl içinde orada aslında çok sayıda deprem oldu. Diğer depremler de buna çok yakın yerde.

* Bu bölgede kırılma devam ediyor, anlamına geliyor. Şu anda 4.5 büyüklüklerinde kırılmalar da oradaki enerji birikiminin boşalmasını sağlıyor.

* Fayın en batı ucu, fayın bitim yeridir. Fay saçaklanıyor. Küçük ölçekli faylar sürekli deprem üretiyor. Bu durum, ana fayın kendisinin daha hareket etmediği anlamına geliyor.

GÖRÜR: YERİ ENDİŞE VERİCİ

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının minimum 7.2 büyüklüğünde deprem beklenilen fayın üzerinde olduğunu duyurdu.

Naci görür şunları kaydetti:

* Arkadaşlar Marmara'da olan 4,3'lük depremi görüyorsunuz.

* Min. 7.2 büyüklükte deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici.

* Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir.

* Bu da sözkonusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir.



SÖZCÜ Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BOLAT'tan KIZDIRAN ET AÇIKLAMASI
Et fiyatlarına gelen peş peşe zamların ardından vatandaşlar neredeyse kasabın yolunu unuttu. Seçimden...

Haberi Oku