İLKLERİN FİLMİ: SUSUZ YAZ 

"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hükümeti tarafından yasaklanan(çünkü politik taşlamalıydı) 'Susuz Yaz', 52 yıl önce bugün (7 Temmuz 1964), Berlin'de 'Altın Ayı' ödülünü kazanır... 
Tür­kiye'ye sinemada ilk uluslararası başarı sevincini kazandıran Yesilçam klasiklerinden film; 
''Susuz Yaz''la olmuştu 
Urlalı yazar Necati Cumalı'nın oyunundan, yine Urla köyü Bademler'de çekilen fil­min bu başarısı, Türkiye'de tam bir ''sürpriz'' olmuştu...
Popüler Tarih Dergisi'nden Füsun Koyutürk,
''Susuz Yaz' ın her şeyden önce, "inancın ve iyi niyetli bir çalış­manın sonucu olduğuna, o yıllarda Türk sinemasını, uzun bir sıç­rayışla, önemli bir dönüm noktasına getirdiğine" dikkat çeker! 
Biri hariç, başlıca oyuncu­ları ilk kez kamera karşına çıkmıştır. 
O yıllar için, iki ay gibi oldukça uzun sayılabilecek bir sürede çeki­lmiştir yapıt... 
Filmin Yönetmeni Metin Erksan, tam bir yılını sadece ''Susuz Yaz''a ayırmıştır... 

*** 

Konusu; köy gerçekleri, siyasi çekişmeler, su ve susuzluktur...
"Susuz Yaz"ın baş ka­dın oyuncusu, ''Ses'' dergisinin 1963 yılı finalistlerinden Hülya Koçyiğit’tir... 
Yönetmen Metin Erksan, Türkan Şoray'ın kabul etmediği yıllar sonra da pişmanlığını dillendirdiği rolü; Hülya Koçyiğit'e önerir ve olumlu yanıt alır. 
Berlin Film Festivali'ne son anda yetiştirilir. 
Erkek oyuncusu ve yapımcısı Ulvi Do­ğan, yapımcılara tanınan bir haktan yararlanarak, yurtdışına çıkmasına izin verilmeyen filmi, festivale son anda yetişti­rir. (otomobilininin bagajında gizlice!)

***

"Türkiye'yi temsil edemez" damgasıyla yurtdışına çıkışı dönemin hü­kümeti tarafından yasaklanan(sansüre takılan)  ''Susuz Yaz''a emeği geçen Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan'a, Erol Taş ve diğer sinema emekçilerine; Berlin'den ''Altın Ayı'' ile dönüşün ardından, Turizm ve Ta­nıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş; ödüller verir(!)
Sanat, egemenleri bir kez daha yenmiştir!..



https://twitter.com/Atikopruluoglu
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87