Kültür-Sanat:
FİLMİN YAPIMI 10 YIL SÜRDÜ

FİLMİN YAPIMI 10 YIL SÜRDÜ

Dünya çapında ün yapmış 50’ye yakın Hollywood filminde görev alan ve “Gladyatör” ile “Hugo” filmleriyle “En İyi Görsel Efekt” dalınca Oscar ödülüne layık görülen yönetmen Metin Güngör 10 yıl süren çalışmalarının meyvesini aldı. Hayatı bin bir türlü sıkıntı ve zorlukla geçen Ressam Fikret Mualla’nın hayatını konu alan “Renklerde Kaybolan Hayat” filminin galası yapıldı.

Yönetmen Metin Güngör’ün ünlü bohem ressam Fikret Muallâ üzerine yaptığı, çekimi ve bitirilmesi yıllara yayılan ‘Renklerde Kaybolan Hayat’ filminin galası MKM Akatlar’da gerçekleşti. Kokteyl ardından, film gösterimi yapıldı. Filmde oynayan Cüneyt Arkın ve birçok ünlü aktörün de hazır bulunduğu film gösterimine İstanbul’un sanat, sinema ve entelektüel kesiminden önemli isimler katıldı. Galaya siyasetçiler de ilgi gösterdi. Eski devlet bakanı Mehmet Sevigen, CHP 25 ve 26 dönem İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de galaya katılanlar arasındaydı. Çok uzun yıllar vatanından uzak kalan ünlü ressam Fikret Mualla’nın hayatının konu alan film ise 21 Şubat’ta vizyona girecek.

Türk Sinemasında ilk kez bir ressamın hayatının biyografik şekilde ele alındığı ‘Renklerde Kaybolan Hayat’ filminin yapımcılığını ve yönetmenliği üstlenen Metin Güngör, filmde Mualla’nın 30’lu yaşlarını da canlandırdı. Uzun yıllar Hollywood’un önemli yapımlarında efekt uzmanı olarak çalışan ve Fikret Mualla gibi ressam olan Metin Güngör, filmi hakkında “Türkiye’nin dünya çapında üne sahip sanatçılarından biri olan ressam büyük usta Fikret Mualla’nın hayatının ele alınarak, sanatçımızın yaşam hikâyesini, ülkesinden uzakta çektiği zorlukları, vatanına duyduğu sevgi ve özlemi Türk halkına ve dünyaya hak ettiği şeklide yansıtılmasını amaçlayan bir sinema filmi çektim. Bir dönem filmi olan Renklerde Kaybolan Hayat, Türk ressamı Fikret Mualla Saygı’nın hayatını gerçekçi bir şekilde yakın arkadaşı, ünlü yazarımız edebiyatçı, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz’un aktarımları ve Fikret Mualla hakkında şahsen yapmış olduğum yıllar süren araştırmalara dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’in ilk kuşak önemli sanatçılarını da ele alan bir proje

Bir Türk sanatçısı olarak Fikret Mualla’ya olan görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade eden Güngör, “Şu ana kadar devletten ya da herhangi bir kuruluştan bir destek almadan sadece kendi çabalarımla bu projeyi gerçekleştirdim. Projeye maddi karşılık beklemeden katkı sunan Ali Poyrazoğlu, Bedri Baykam, Okan Bayülgen, Şebnem Schaefer, Selen Görgüzel Alkan, Bora Gencer, Mehmet Tokat, Öznur Kula, Bülent Seyran gibi daha birçok çeşitli aktör ve sanatçıların, kostümleri sağlayan By Retro, sanat yönetmenimiz Hakan Vardar’ın destekleriyle yaptım. Buraya kadar getirebildim. Bu film, Fikret Mualla’nın yanı sıra Cumhuriyet’in ilk kuşak önemli sanatçılarını da ele alan bir projedir” diye konuştu.

Güngör, filmde Türk ve Dünya sanat tarihinin unutulmaz isimlerinin Fikret Mualla ile olan yaşantısının izlenileceğini belirterek, “Yarım asırdan fazla süren bu dönem 1903-1967 yılları, Türkiye’de ve Avrupa’da önemli anlar yaşanmaktadır. Ve zaman zaman Türk ve Dünya sanat tarihinin unutulmaz isimleriyle karşılaşacağız. Aynı dönemdeki bu ünlü sanatçıların Fikret Mualla’nın yaşantısına nasıl yansıdığını acı ve tatlı yanlarıyla şahit olacağız. Bu önemli isimlerin bazıları, Pablo Picasso, Marlene Dietrich, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nazım Hikmet, Semiha Berksoy, Arif Dino, Fikret Adil, Elif Naci, Hale Asaf, Neyzen Tevfik, Avni Arbas ve Hıfzı Topuz gibi birçok aydın ve sanatçıdır. Uzun yıllardır Hollywood filmlerinde özel efektlerden aldığım deneyim ve usta film yapımcılığı anlayışıyla aslında büyük bir bütçe olması gereken bu dönem filmini, kendi sanat anlayışı içinde daha az bir bütçede halletmeyi tasarlamış ve uzun yıllar almasına rağmen yukarıda ismini zikrettiğim değerli Türk sanatçı ve oyuncuların verdiği desteklerle başarmış bulunmaktayım” dedi.

“Hep yanlış anlaşıldı”

Fikret Mualla ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuduğu yıllarda tanıştığını ve araştırmaya başladığını söyleyen Güngör, “Yurtdışında yaşamış bu renk ve desen ustasına hayran kaldım. Bu filmi yapmak istememin asıl nedeni, onun sanatını bütün dünyaya daha açık ve tereddütsüz sunmak, bu ressamımızla gururla övünerek bahsetmek, ayrıca onun gibi sanatçıların ortak sorunlarını anlatmak, bu dahi insanı tarihte ve toplumsal algımızda hak ettiği yere getirmektir. Fikret Mualla yaşadığı süre içinde hep yanlış anlaşılmış ve toplumdan, sanat dünyasından dışlanmıştır. Bu durum, zaten bütün sanatçıların korkulu rüyasıdır. Yanlış anlaşılmak. Ülkesini, yurdunu, milletini ve Atatürk’ünü çok seven bu insan yalnız bir şekilde ölmüş ve kimsesizler mezarlığına gömülmüştür” şeklinde konuştu.

“Dünya Fikret Mualla’yı neden bilmez?”

Güngör, “Bir süre sonra değerini bilen onu anlayan bazı yakın arkadaşları ve devlet adamları sayesinde mezarı (kemikleri) 1974 yılında Türkiye’ye getirilmiş, ünlü sanatçımıza ancak böyle sahip çıkılmıştır. Ben Bir Türk sanatçısı ve vatandaşı olarak hep sorarım kendime, Bugün bütün Dünya bir Van Gogh’u bilir de, Batı da ismi ‘Turkish Van Gogh’ diye anılan bu değerli ressam Fikret Mualla’yı neden bilmez?” şeklinde konuştu.

Filmde önemli isimler yer almaktadır

Okan Bayülgen’in Picasso'yu canlandırdığı filmde Metin Güngör, Fikret Mualla’yı, Selen Görgüzel, Semiha Berksoy’u, Ali Poyrazoğlu, yaşlı Fikret Mualla’yı, Bedri Baykam, Neyzen Tevfik’i, Bora Gencer, Nâzım Hikmet’i, Öznur Kula, Muallâ'nın annesini, Mehmet Tokat, Muallâ'nın babasını, Neslihan Maltepe, Picasso'nun eşini, Hakan Vardar, Dr. Mazhar Osman’ı, Hıfzı Topuz’u ise kendisi canlandırıyor. Hıfzı Topuz'un gençliğine de Korkmaz Polat hayat veriyor. Hakan Vardar, dönem kıyafetlerini temin ederek, filmin sanat yönetmenliğini de üstlenmiştir.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KADINLARIN GİZEMLİ DUYGULARI TUALE YANSIDI
Türk resim sanatının genç yetenekleri arsında yer alan ve eserleriyle adından sıkça söz ettiren İç...

Haberi Oku