PRANGALI SİSTEM!

Erdoğan; “Bu sistem bileklerimizde pranga” diyor. Sistemden neyi kastettiğini, ya da pranganın ne olduğunu söylemiyor. Şimdi bir ufuk turuna çıkalım ve sistemi irdelemeye çalışalım. Acaba kastedilen belediye başkanlığından alıp milletvekilliğine uçuran yol mudur? Başbakanlıktan alıp cumhurbaşkanlığına taşıyan şans mıdır? Saraylarda yaşatıp tam yetkili başkanlığa götürecek olan yasal düzenleme midir? Bu sistemden kasıt ne ola ki? 

Yine o hep eleştirdikleri Cumhuriyet midir? O gece gündüz laf dokundurdukları demokrasi midir? O hep gidip geldikleri ama bi türlü beğenmedikleri batı dünyası mıdır? Yoksa yıllar önce temelleri atılan ve önümüzü de yolumuzu da aydınlatan kurumlarımız mıdır? Hangisidir bileklerdeki pranga?

Yıllardır duyuyoruz, anlata anlata bitiremediler.

Yeni yollar, bölünmüş yollar, duble yollar, TOKİ konutları, hastaneler, dershaneler, köprüler, hızlı trenler, tüneller yapmışlar. İyi prangaymış ki tüm bunlar hayata geçmiş.

Katlanan ulusal gelir, sıfırlanan borçlar, dünyanın en büyük havalimanı, artan maaşlar, yükseltilen öğrenci kredileri, ağırlanan 3.5 milyon Suriyeli vb. Çok iyi prangaymış ki tüm bunlar yapılabilmiş.

Yılmaz Özdil’de yazdı. Ülkemizde kurulan yabancı şirketlerin 10’da biri Suriyeli imiş. 10 binden fazla Suriyeli şirket varmış. Geçen yıl 70 bin Suriyeli bebek doğmuş. Hastanede görevli doktor; “O kadar çok Suriyeli hasta bakıyorum ki kendimi Suriye’de sanıyorum” diyormuş. Hatay’da fırın açan Suriyeli girişimci ürettiği “Tayyip” marka ekmekle tüm fırıncıları solluyormuş! Ne cömert prangaymış ki bunları besliyormuş.

Tüm bunları niye mi sıraladım? Unutulan birkaç küçük şey olduğu için. Ya da içimi acıtan ama sormak zorunda olduğum sorularım olduğu için. Mesela 170. günde 65’i bulan şehitlerin yaşanmamış hayatları içimi acıttığı için. Sayısı 200’ü bulan yaralı gencimizin olmayan gözlerinin, kopan ayaklarının boşluğu yüreğimi ele geçirdiği için. Annelerin yiğitleri, babaların evlatları ellerinden kayıp gittiği için. Bostanımız, deremiz, dağımız, tepemiz, tarlamız, yaylamız, anılarımız, geçmişimiz elimizden hoyratça alındığı için.

Ya da Emeviye Camisi’nde kılınacak olan Cuma namazı hayalinin bize nelere mal olduğunu hesaplamak için. Harcanan 25 milyar dolarla nelerin yapılabileceğini hayal etmek için.
Moral değerlerin çökmesi nedeniyle bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar bugünlerde herkesi sık sık yokladığı için! İnsan burnundan öfke solurken yazamadığı için!
Zemberek boşalıp eşik aşıldığı için!

Özetle meseleye bir de buradan bakmak için!

Ne diyor Ahmed Arif ünlü şiirinde; “Hasretinden prangalar eskittim”
Ne prangaymış be! Kimini eskitiyor, kimini yükseltiyor.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87