TESLİM OLMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ!..

Teslim olmak, ilk başta biraz rahatsız edici, hatta utanç verici gelebilir...

En azından bazıları için böyledir... Ama çok sürmez, teslim olmanın kaçınılmazlığı, yararları, hatta haklılığı üzerine üretilecek düzinelerce fikir görünümlü bahane sonrasında şööle rahat bir nefes alıp, ne kadar doğru yaptığınızı insanlarla paylaşmaya başlayabilirsiniz...

-Nasıl olsa dışarda size katılmaya hazır bir yığın insan beklemektedir!..

Sivas'tan çıkan ders

Sivas Kongresi esnasında Mustafa Kemal'in işi çok zordu...

Kongrenin ağır toplarının çoğu, güçlü bir ülkenin kanatları altına, yani "mandasına" girmek yanlısıydı. Türklerin bağımsızlıklarını kazanacağına ve daha da önemlisi kendilerini yönetebileceğine ihtimal vermiyorlardı. Bir büyük ülke, örneğin ABD, bunu yapabilir, Türklere bu kabiliyeti kazandırabilirdi!..

O sıralarda "Amerikan mandası" isteyenlerin önde gelenlerinden Halide Edip Hanım, Mustafa Kemal Paşa'ya bir mektup yazdı. Mektubunda mandayı hararetle savunuyor, "Asri milletler" arasına girmek için 20 yıllık bir teslimiyete mutlaka katlanmak gerektiğini ısrarla vurguluyordu. Hatta daha ileri giderek şunları söylüyordu:

-Pek tabiidir ki manda süresince izzetinefsimizden biraz fedakarlık edeceğiz. Ama sonunda tıpkı Filipinler gibi kalkınacak, kendimizi yönetebilir hale geleceğiz..."

Filipinler o tarihte Amerikan mandası altındaydı. Halide Edip, "gururumuz biraz kırılacak, ama onlar gibi kalkınacağız" diyordu.

-Filipinler'in bugünkü hali ortada, dibine dek sömürülmüş bir hizmetçi ülke!..

Mustafa Kemal, bu mektubu okudu ve yanıtını Sivas Kongresi'nde kürsüden haykırarak verdi:

-Ya istiklal, ya ölüm!

İdeolojisiz ve esnek

Teslim olmak çok kolaydır...

Hiçbir zahmeti yoktur. Yapmanız gereken tek şey, haysiyet, gurur, onur gibi lüzumsuz sözcükleri defterinizden silmek, verilen talimatları yerine getirmektir, işte o kadar!.. Ne kadar iyi yaparsanız o kadar yükselir, o kadar rahat yaşarsınız, kendi kıratınızı aşmayan cüce toplumlarda tabii!.. Ha bi de, iki şeye çok dikkat etmeniz gerekecek; kendi küçük hesaplarınızın dışında başka bir şeye burnunuzu sokmayacak ve izzetinefsinizi rafa kaldıracaksınız, hepsi bu kadar!..

Meslek, öğrenim, aile, bulunduğunuz ortam hiç fark etmez, siz yeter ki teslim olmaya karar verin, teslim alan mutlaka bulunacaktır... Görmeyecek, duymayacak, konuşmayacak, her koşulda üç maymunu oynayacaksınız. Bulunduğunuz çevrede her zaman muktedir olanın yanında yer alacaksınız. Düşenin dostu olmayacak, tam tersi okkalı bir tekme de siz atacaksınız... Düsturunuz hep, "bu memleketi ben mi kurtaracağım yahu" olacak... Her daim esnek, her durumda ideolojisiz, efendinizin verdiği her görevde daha gaddar, daha acımasız olacaksınız..

-İşte bu kadar kolay!..

Haysiyetli yaşamak

Haysiyetli olmak ise her daim zordur...

Teslim olmanın dayanılmaz hafifliği karşısında, uzun, çetrefilli, zahmetli bir yolculuktur. Yaşamı öncelikle teslim olanların saldırılarına göğüs germekle geçer. Hayatın her alanında çoğunlukla yalnız kalır, sırtından hançerlenir, iftiralarla, ihanetlerle boğuşur... En yakın sandıklarının bir gün güle oynaya teslim olduğunu, haysiyetini sattığını görmenin büyük acısını yaşar...

Demem o ki; zor şeydir haysiyetli yaşamak... Anlık mutlulukların, pırıl pırıl insanların sevgilerinin dışında serveti yoktur...

-Ama tarihi onlar yazar...



https://twitter.com/umit_zileli
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87